Aromă şi culoare în Orient

Aromă şi culoare în Orient


naut
Când vorbim despre Orient şi despre teritoriul acestuia, facem referire fie la Orientul Apropiat şi cel Mijlociu (din care fac parte ţările arabe – Siria, Liban, Turcia, Israel, Magrebul cu Algeria, Libia, Tunisia şi Maroc…), fie la Orientul Îndepărtat (China, Taiwan, Japonia, Coreea de Nord…). Luate în ansamblu, ţările orientale atrag prin cultura lor, prin bogăţia acestora, dar mai ales prin stilul culinar, unul considerat foarte rafinat şi sănătos de altfel.
Mâncăruri foarte aromate, cu mirodenii mai puţin comune Occidentului (cum ar fi mugurii de pin, cuişoarele, chimenul, chimionul, susanul, cardamomul, şofranul…) şi mai ales vegetale, acestea umplu mesele locuitorilor din ţările arabe: linte, bulgur; carnea nu ocupă locul central în meniurile acestora, ba dimpotrivă, se preferă mâncărurile din legume proaspete, combinate cu fructe uscate, orez, cereale şi alte condimente. Iar dintre cărnuri, cea de pui, miel şi vită.
Între specialităţile culinare ale arabilor (mai nou preluate şi încercate şi de către bucătarii de pe la noi) foarte populare sunt kebabul – o chiflă mare umplută cu varză şi carne de vită, şi nu cu maioneză şi cartofi prăjiţi, aşa cum este preparat la noi) şi shaorma (nu se poate să nu fi auzit de celebrul fel de mâncare pe bază de carne de pui, vită sau oaie, aromată în condimente şi servită în lipie – pâine arăbească). Preparatele din cuşcuş, fasole, grâu, năut (folosit la prepararea humusului – mâncare libaneză), servite cu salate verzi combinate cu bucăţele de lipie prăjite, sosurile pe bază de tahini (pastă de susan) compun o masă bogată în fibre, consistentă şi sănătoasă. De obicei, se preferă ceaiurile (calde sau reci) ori o cafea aromată cu hel, în locul băuturilor alcoolice.
Pe partea cealaltă, la asiaticii din est, se pune foarte mult accent pe dieta vegetală, compusă în principal din cartofi, fructe, orez, aproape lipsită de lactate. Se preferă carnea de pui, peştele şi fructele de mare, consumate echilibrat. La care se adaugă activitatea fizică, fără de care, trebuie să recunoaştem, nicio dietă şi niciun ritm alimentar nu ar avea rezultatele dorite de noi. Surprinzator pentru noi – numărul obezilor între orientali este scăzut, nesemnificativ.
Prin urmare, mâncarea specific orientală este una foarte colorată şi diversificată, dar preparată cu mult gust şi rafinament care o face să se diferenţieze între bucătăriile lumii. Şi la prestigiul acesteia contribuie ospitalitatea specifică locuitorilor acestor ţări care consideră esenţial să primească oaspeţii cu căldură, voie bună şi…o masă bogată.
Dacă v-am deschis apetitul şi nu intenţionaţi să mergeţi curând într-o vizită prin Orient, atunci vă puteţi „înarma” cu o carte de bucate specifică, un pic de imaginaţie şi veţi aduce astfel o notă de orientalism culinar pe masa dumneavoastră. Dar dacă mergeţi într-o ţară din Orient, o vizită în piaţa de condimente (souk al bahar) este de neevitat precum şi deschiderea spre o nouă cultură, mod de a fi, fără teamă, reticenţă în a gusta din preparatele lor.

Taguri: , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Diete/Sănătate.

1 raspuns la Fructul de aur – koum quat

  1. Paulina a spus:

    pfui, nu-i chiar asa. mai mor si oameni pcfeert sanatosi. marea problema cu gripa asta e ca nu prea se stie exact ce e cu ea si cum ataca. mor mai mult tinerii (de obicei de gripa mor batranii), la unii oameni se manifesta foarte lejer, la altii e extrem de agresiva etc. deci marea problema e ca nu prea se stiu multe. altfel, imi inchipui ca o fi mare tambalau la tv. dar nici chiar de ignorat nu-i. (eu invat treburile astea de la nemti, aici nu-i nici o isterie, dar oamenii sunt un pic ingrijorati. mai ales ca a murit si o femeie de 40 si ceva de ani care nu avea nici o alta boala )

Exprimați-vă opinia

*