Găluşte de cartofi umplute cu ciuperci (Lituania)

Găluşte de cartofi umplute cu ciuperci (Lituania)


6 iulie este ziua în care, în anul 1600, Mihai Viteazul se intitula “Domn al Țării Româneşti şi Ardealului şi a toată Țara Moldovei”, confirmând în acest fel, documentar, prima unire politică a celor trei ţări române. Tot într-o zi de 6 iulie (1415) a fost ars pe rug reformatorul religios ceh Jan Hus, erou al poporului ceh şi creator al limbii literare cehe (“De orthographia boemica”). Aceeaşi zi a însemnat: abolirea pedepsei cu moartea în Africa de Sud (1995), încoronarea regelui Richard III la tronul Angliei (1483) şi prima utilizare a vaccinului antirabic inventat de francezul Louis Pasteur (1885). Astăzi este Ziua victimelor stalinismului în Republica Moldova, Ziua naţională şi aniversarea proclamării independenţei (1964) în Republica Malawi, Ziua naţională şi aniversarea proclamării independenţei (1975) în Comore şi ziua statului în Lituania. Şi pentru că am încheiat cu Lituania, pentru astăzi avem o reţetă… lituaniană.

Ingrediente:

500 g cartofi
2 ouă
1 ceapă
300 g ciuperci
3 linguri smântână
100 g orez fiert
3 linguri ulei
3 linguri pesmet
sare, piper

Preparare:

Se decojesc cartofii, se fierb, se sărează şi se zdrobesc, apoi se amestecă cu un ou, se omogenizează şi se modelează sub forme de bile turtite.
Separat, se spală ciupercile, se taie felii şi se călesc în ulei încins, alături de ceapă. Compoziţia rezultată se condimentează cu sare şi piper, după gust, se combină cu smântână, se lasă 3-5 minute la foc mic, după aceea se incorporează în orez.
Se umplu chiftelele de cartofi cu acest amestec, îndoind „aluatul” peste umplutură.
Rezultă astfel chiftele ovale, alungite, care, după aceea, se dau prin ou bătut şi pesmet şi se prăjesc în ulei încins sau se ung doar cu ulei şi se coc 15 minute în cuptorul încins, la foc mediu. Când se rumenesc, se scot pe şerveţele de hârtie, la scurs şi se servesc calde, cu smântână.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Chiftele şi găluşte, Mâncăruri cu ciuperci, Mâncăruri cu legume, Mâncăruri cu ouă, Orez, Reţeta zilei.

1 raspuns la Orez cu legume în stil oriental

  1. ansen a spus:

    bunisoare bv bv bv bv bv

Exprimați-vă opinia

*