Tradiţii de Sânt Ilie

Tradiţii de Sânt Ilie


sf_ilieee20 iulie înseamnă, în calendarul ortodox şi în tradiţia satului românesc, pomenirea Sfântului Ilie Tesviteanul, adică cel din Tesba. Trebuie să ştiţi însă, că mai mult decât o simplă sărbătoare, această zi este legată de o serie de obiceiuri specifice. Se spune, de exemplu, că Ilie, căruţaşul cerului, este responsabil de vremea rea: el are un bici cu care fulgeră şi ca să te aperi de trăsnete trebuie să îţi faci semnul crucii, pentru că Dumnezeu i-a zis: În toate să dai, dar în cruce nouă să nu dai!În noaptea dinaintea zilei de Sfântul Ilie fetele obişnuiesc să meargă în lanuri de cânepă, unde se tăvălesc dezbrăcate. Morala? Dacă după ce merg acasă visează cânepă verde este semn că se vor mărita cu băieţi tineri, iar dacă visează cânepă uscată îşi vor lua de soţi flăcăi mai… trecuţi.
20 iulie este mijlocul verii, când plantele medicinale conţin cea mai mare cantitate de substanţe tămăduitoare, de aceea, acum se culeg buruienile de leac şi de farmece, care apoi se usucă pe prispă, la umbră şi se păstrează pentru iarnă.
Dintre toate acestea, cea mai reprezentativă plantă este busuiocul. El se pune la iconostase, în timpul slujbei, se arde, iar cenuşa rezultată se foloseşte apoi de leac: se freacă în gură copiii, când au bube.
Ilie este responsabil şi cu… merele: el porunceşte să nu mâncăm mere noi până în 20 iulie şi ne atenţionează că dacă se aud tunete în această zi este semn că fructele vor avea viermi, iar alunele se vor usca.
Specialiştii spun că Sânt Ilie, ca divinitate solară, poate fi considerat omologul lui Helios din mitologia greacă şi al lui Gebeleizis din mitologia geto-dacă. El merge prin cer cu o căruţă de foc şi aduce trăsnete, ploi, tunete, dar şi grindină şi incendii. Dracii izgoniţi de el din cer se ascund pe pământ, în lemn, în streşinile bisericilor şi ale caselor, în copaci şi mai ales în carpeni.
Ei şi acum, un ultim sfat de la înţeleptul satului: dacă vine vreme mare, cu vânt şi tunete, ar fi bine să închideţi repede uşile şi ferestrele, ca să nu intre în casă spurcatul şi să atragă, Doamne fereşte, vreun trăsnet!
Vară luminoasă şi nu uitaţi că…
Înainte de Sfântul Ilie nu trebuie să zvârli cu mere în sus, că bate piatra peste ogorul tău cît merele!
La Sfântul Ilie, dacă baţi roadele de păreţi, are să bată piatră.
Când cade grindina, înfige un cuţit în pământ – şi ea va înceta îndată.
Când bate piatra, se înfige toporul în pământ şi se pune sare pe muche, ca să stea.

Ana Maria Radu

Taguri: , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*