Biban cu cartofi şi ciuperci, la cuptor (Finlanda)

Biban cu cartofi şi ciuperci, la cuptor (Finlanda)


28 august (1749) este ziua de naştere a scriitorului şi omului de ştiinţă german Johann Wolfgang von Goethe. În aceeaşi zi, dar 79 de ani mai târziu, în 1828, vedea lumina zilei scriitorul rus Lev Tolstoi, autor al romanelor „Război şi pace”, „Învierea” şi „Anna Karenina” şi cel care, în 1901, a refuzat Premiul Nobel pentru Literatură! Calendarele romano-catolic, greco-catolic, luteran şi anglican îl pomenesc astăzi pe episcopul Augustin de Hipona, iar ortodocşii îl celebrează pe Sfântul Moise Etiopianul.

Ingrediente:

500 g biban tăiat felii
1 linguriţă busuioc verde tocat
1 linguriţă cimbru verde tocat
1 linguriţă pătrunjel verde tocat
700 g cartofi
5 linguriţe ulei
3 căţei usturoi
200 g ciuperci (shiitake)
3 linguriţe unt
3 linguriţă suc de lămâie
sare, piper

Preparare:

Se fierb cartofii, apoi se taie feliile de peşte din loc în loc, pe diagonală, se condimentează cu pătrunjel, busuioc, cimbru, sare şi piper, după gust şi se apasă bine cu degetele, astfel încât condimentele să pătrundă în crestăturile făcute mai devreme.
Cartofii fierţi se taie felii subţiri, se amestecă cu usturoiul tocat, se stropesc cu ulei, se aşază în tavă, se pudrează cu sare şi se nivelează cu ajutorul cuţitului. Se coc 25 de minute la foc mediu, timp în care ciupercile tocate se călesc în unt şi se condimentează cu usturoi, sare şi piper, după gust.
Când sunt aproape gata, cartofi copţi se combină cu ciupercile călite, se stropesc cu suc de lămâie şi se acoperă cu feliile marinate de biban. În final, se dă totul la cuptor încă 15 minute, până când peştele este gata.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria finlandeză, Mâncăruri cu carne, Mâncăruri cu ciuperci, Mâncăruri cu legume, Peşte, Reţeta zilei.

1 raspuns la Orez cu legume în stil oriental

  1. ansen a spus:

    bunisoare bv bv bv bv bv

Exprimați-vă opinia

*