Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului


Maica Domnului

Maica Domnului

Din cele 4 zile pe an în care creştinii sărbătoresc Sfânta Maria, cea mai însemnată dintre ele este cea a Adormirii Maicii Domnului, numită în popor şi Sântămăria Mare, celebrată în fiecare an pe 15 august.
Precedată de un post de două săptămâni (Postul Sfintei Marii), sărbătoarea aduce aminte de ridicarea la cer a Sfintei Marii, cu tot cu trup, se spune, de către îngeri. Se spune că obiceiul de a serba această zi îşi are rădăcinile în Siria, iar data de 15 august ar fi fost stabilită de către împăratul bizantin Mauriciu, întemeietorul Bisericii Maicii Domnului din Ghetsimani.
Tot în perioada postului de dinaintea acestei sărbători se fac pelerinaje la mănăstiri, praznice de pomenire pentru cei vii şi cei morţi, în biserici se ţin slujbe speciale la care participă mii de credincioşi, se înconjoară biserica, se aprind lumânări şi se spun rugăciuni.
Prilej de rugăciune, de post (curăţenie sufletească)…şi de voie bună. În unele zone ale ţării se obişnuieşte să se cânte Prohodul, aşa cum se obişnuieşte în Vinerea Mare de dinaintea Paştelui (motiv pentru care Sântămăria este cunoscută şi sub numele de Paştele de vară). Aşadar, această zi aduce cu sine linişte şi bucurie spirituală.
De Sântămărie se culeg flori care, puse la icoana Sfintei Marii, vor fi apoi bune în tratarea bolilor. Se spune că dacă înfloresc trandafiri în această zi, va urma o toamnă lungă. Şi tot atunci superstiţii de care oamenii ţin cont cu aceeaşi sfinţenie: nu se lucrează, deoarece este pericol de boală şi necaz în familie; la sate nu se începe jocul decât a doua zi, moment din care de altfel se începe şi sezonul nunţilor; în unele zone din Oltenia nu se aprinde focul în vatră timp de 2 zile, în schimb candelele se ţin aprinse încontinuu în noaptea de dinaintea Adormirii Maicii Domnului, în pragul caselor, în aşteptarea binefăcătoarei Sfintei Marii. Este totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind protectoarea marinarilor.
Cele mai bune gânduri în prag de sărbătoarea Sfintei Marii!

Mihaela Crăciun

Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*