Schimbarea la Faţă

Schimbarea la Faţă


9429_schimbarea-la-fata14„Şi S-a schimbat la faţă, şi a strălucit faţa Lui ca soarele”

Sărbătorită pe 6 august, Schimbarea la Faţă aminteşte de momentul biblic în care Iisus Hristos urcă pe Muntele Tabor din Galileea pentru a se ruga, însoţit de apostolii Pavel, Petru şi Ioan, este învăluit de o aură luminoasă urmată imediat de recunoaşterea şi binecuvântarea lui Dumnezeu care se adresează apostolilor: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în care am binevoit. Pe Acesta ascultaţi-L”. Momentul semnifică dezvăluirea divinităţii lui Iisus Hristos şi recunoaşterea acestuia ca Fiu al lui Dumnezeu, aşadar un moment marcant în istoria creştinităţii.
Probejenia” sau „Obrejenia” (de la „a probăzi” care înseamnă „a certa”), cum mai este numită această sărbătoare în popor, este situată în interiorul Postului Sfintei Marii, astfel încât este Dezlegare la Peşte. Este aşadar momentul de „ceartă” între vară şi toamnă, trecerea de la vară la toamnă, este data la care încep să cadă primele frunze veştede, perioada în care păsările îşi caută un loc mai cald şi iarba nu mai creşte. Legat de superstiţii, fetelor nu le mai creşte părul dacă şi-l piaptănă în această zi (asemeni ierbii). Tot aşa cum nu este bine să te cerţi cu nimeni, deoarece tot aşa o vei ţine tot anul. Gata şi cu scalda la râu sau cel puţin aşa se spune în popor, că apele ar fi spurcate de cerbi; se culeg plante de leac, deoarece se crede în puterea miraculoasă a acestora în vreme de sărbătoare.
Este totodată o zi sfântă în care se deschid Cerurile şi se pot vedea porţile Raiului de către cei aleşi de Dumnezeu, fapt prefigurat de altfel de Insuşi Mântuitorul, cu 6 zile înainte de urcarea pe muntele Tabor: „Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moarte până nu vor vedea Împărăţia lui Dumnezeu venind întru putere”.
În directă legătură cu aspectul religios-creştin, sărbătoarea poate semnifica şi schimbarea noastră în bine, schimbarea invidiei în bucurie, a răutăţii în iertare, a împăcării cu sine şi cu ceilalţi.

Mihaela Crăciun

Taguri: , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*