Soleancan (ciorbă, Republica Moldova)

Soleancan (ciorbă, Republica Moldova)


29 august 1915 este ziua în care s-a născut una dintre cele mai cunoscute actriţe: suedeza Ingrid Bergman, câştigătoare a trei premii Oscar şi protagonistă în… Casablanca (1942), în rolul personajului Ilsa. 51 de ani mai târziu, în 1966, la San Francisco, The Beatles susţinea ultimul concert. Şi pentru că tot am început cu zilele de naştere, mai amintim că în 29 august au văzut lumina zilei şi: filosoful englez John Locke (1632), scriitorul rus Мihail Cehov (1891) şi Michael Jackson (1958). Astăzi este Ziua Insurecţiei naţionale în Slovacia şi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul în calendarul ortodox şi greco-catolic.

Ingrediente:

350 g cârnaţ afumat, picant, în funcţie de preferinţe
3 cepe mici
3 morcovi
100 g măsline
1 lămâie
1 L apă
3 linguri ulei
sare, piper, boia

Preparare:

Se toacă ceapa mărunt, se mărunţesc morcovii (eventual pe răzătoarea mare), apoi se pun la călit în ulei încins. Se lasă 6-7 minute la rumenit, la foc mic, apoi peste această compoziţie se pun cârnaţii tăiaţi felii subţiri. Când şi aceştia din urmă se prăjesc, adică după vreo 3 minute, se acoperă totul cu 1 L apă clocotită. După primul clocot, se incorporează măslinele (negre). În final, se condimentează totul cu boia, sare, piper, se toarnă în boluri şi se garniseşte cu felii de lămâie, pătrunjel verde tocat şi câte 1 lingură de smântână.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria moldovenească, Reţeta zilei, Supe / Ciorbe cu carne, Supe, ciorbe, borşuri.

3 raspunsuri la Chiftele de soia, de post

  1. Efrain a spus:

    Haha, deci nu doar mie mi se pare ca Mencinicopschi se fatzaie cat e ziua de mare prin presa )) ma ietrnb cand are omul asta timp sa faca toate cercetarile pe care isi bazeaza afirmatiile. Parerea mea este ca nu face cercetari prin urmare ori ne serveste drept calde niste informatii reci de cand era el flacau, ori le citeste pe net ca noi toti )

  2. Smith a spus:

    cam ai dreptate.Totusi nu se vad caniii vagabonzi (exista ecarisaj ?). Sunt unii care ar vrea ca Bucurestii sa arate patriarhal chiar medieval , adica fara canalizare, cu buda in fundul curtii plina de corcodusi si carciumarese, prafuit ori plin de noroaie si cu lumina de la lampa. Nu cred ca ar si vrea sa locuiasca intr-un asemenea Rai . Excelent blog.

  3. aspida a spus:

    din ce sa fie oala? din cauciuc? sau din lemn de palmier? sau din sirma?

Exprimați-vă opinia

*