Pe meleaguri culinare braziliene

Pe meleaguri culinare braziliene


braziliaGospodinele din Brazilia se pot mândri cu specialităţi unice ale statului lor, există însă şi multe feluri de mâncare cu arome inspirate şi preluate de la imigranţii care s-au instalat aici, de-a lungul timpului.
Ce e al lor e al lor, brazilienii au câteva ingrediente de bază, la care nu renunţă nicicum, atunci când e vorba de a pregăti masa pentru familie, sau pentru vreun turist pofticios şi curios cu ce anume va fi servit. Fasolea, în special cea neagră, carnea de vită, fructele de mare, nuca de cocos, mugurii de palmier, orezul, ardeiul iute, maniocul sunt câteva dintre alimentele ce le găseşti în bucătăria locuitorului de rând din Brazilia. Bineînţeles că nu se limitează la asta, stilul culinar fiind foarte diversificat, dar vorbim acum de ce anume la defineşte cultura culinară, ca să zicem aşa.
Odată aşezat la masă, nu ai cum să ratezi feijoada, mâncarea tradiţională braziliană, un fel de tocană, preparată din carne de vită (sau porc) şi fasole cu bob negru, care poate fi de asemenea completată şi cu alte ingrediente, cu orez, spre exemplu, sau alte tipuri de carne. Doar am subliniat mai sus faptul că brazilienii sunt un popor deschis şi acceptă provocări şi în domeniul culinar, astfel că tocana poate fi garnisită cu felii de portocală, depinde de imaginaţia şi gustul bucătarului. De specificat că, deşi se consumă aproape zilnic, cantităţile sunt mici, aceasta fiind o mâncare destul de greoaie, aşa că nu e loc de excese.
În partea de sud-est se găteşte foarte mult cu peşte şi fructe de mare, preparate cu făină de manioc, fie că e vorba de fripturi sau de tocane. Tot aici primează preparatele de patiserie, celebra empanada (un fel de plăcintă umplută cu legume şi carne), chifteluţele coxinha, farinate cu manioc, mâncărurile vatapá (din creveţi, lapte de cocos şi orez), caruru (celebrii creveţi, rumeniţi alături de ceapă şi ardei picant) sau grătarul specific brazilian, numit churrascu. În orice caz, brazilienii echilibrează consumul cărnii cu cel al legumelor, astfel că reţetele acestui volum combină arome de fripturi de porc, vită, peşte, tot timpul acompaniate de sosuri, tocane diverse, orez cu legume, ciuperci condimentate cu usturoi, cartofi copţi. În sud veţi întâlni mâncăruri mai picante, preparate cu ardei picant, malagueta sau habenero.
La o masă bună, merge şi o băutură bună, iar brazilienii au şi ei specialitatea lor. Dincolo de bere, pe care o consumă cu plăcere, ei prepară aşa numita cachaça sau „aguardente de cana”, obţinută prin distilarea melasei din trestia de zahăr. Cu această băutură spirtoasă, tradiţional braziliană, se prepară şi cocteilul Caipirinha. Şi când ai prefera un suc, ai de unde alege, Rio de Janeiro abundă de fructe exotice, aşa că sucurile proaspete de fructe sunt la îndemâna oricui. Şi ca să punem şi mai mult în evidenţă exotismul acestor locuri, amintim că tradiţionala nucă de cocos poate fi servită şi altfel decât în prăjituri sau sosuri. Imaginează-ţi că poţi bea sucul din nuca de cocos direct din coajă, cu paiul. Sună bine, ştim cu toţii, dar şi mai sigur este un deliciu!

Taguri: , , , , , , , , , ,
Categorii: Articole, Bucătăria popoarelor.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*