Halawe Bjibne (halva de griş cu brânză)

Halawe Bjibne (halva de griş cu brânză)


reţetă oferită de Nadia Turcu

Ca şi unitate de măsură se foloseşte o cană sau un pahar de 250 ml, excepţie: la această reţetă nu se ţine cont de faptul că ingredientele cântăresc diferit – cele lichide şi cele solide.

Pentru qatar:

300 ml apă rece
200 g zahăr
3-4 linguri apă de flori de portocal
sau puţin suc de lămâie

Pentru halva:

1 pahar de griş (250 g)
1 pahar zahăr (250 ml)
2 pahare cu apă (500 ml)
500 g brânză mozzarella, tăiată cuburi
2 linguri unt

Pentru umplutură:

1 pahar lapte (250 ml)
200 ml smântână dulce, cu 35% grăsime
4 linguri amidon

Pentru ornat:

Fistic sau
Nucă pisată

Preparare:

Se face qatar-ul, adică se umple un ibric cu zahăr şi apă şi se lasă la foc mic până se topeşte zahărul şi se îngroaşă. Se lasă să se răcească şi se dă deoparte până la sfârşit, la servire.
Preparare halva: într-o tigaie se pune untul în care se rumeneşte grişul, fără ca grişul sa-şi schimbe culoarea, amestecând câteva minute. Separat, se pune pe foc o oală, cu 2 pahare apă rece (500 ml) şi 250 g zahăr, când fierbe apa se adaugă gradual grişul, lingură cu lingură, omogenizând constant până se îngroaşă, atenţie să nu se formeze cocoloaşe. După ce s-a incorporat grişul, se stinge focul şi se adaugă peste grişul din oală – brânza tăiată în prealabil. Se amestecă rapid şi cu forţă până se topeşte şi brânza, cca 10 minute, va arăta ca un aluat.
Pentru umplutură: se fierbe laptele în care se toarnă treptat amidonul (omogenizat înainte cu puţin lapte pentru a evita cocoloaşele) se amestecă mereu, când se îngroaşă, se ia de pe foc şi se toarnă smântâna dulce.
Pe masa de lucru se toarnă o parte din qatar, se întinde cu mână pe o suprafaţă întinsă peste care se aşază aluatul pentru halva, cel din griş şi brânză, acesta se întinde cu sucitorul uns cu puţin qatar, destul de subţire, 1 cm grosime. Dacă lucraţi cu mâinile, ungeţi-le cu puţin qatar. Aluatul întins se porţionează în forme dreptunghiulare. Pe mijlocul fiecărei forme se pune din umplutură, pe lung, apoi se rulează, petrecând marginile acesteia. În final, se pot tăia bucăţi, care, opţional se pot da prin fistic sau nucă pisată. Se aşază pe un platou şi se dau la rece, câteva ore. Rulourile de halva se stropesc cu qatar la servire.

Halawe Bjibne (23 fotografii)
18 Ianuarie 2010

Taguri: , , , , , , , , , , ,
Categorii: Reţete cu poze, Reţetele voastre.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*