Anul Nou la chinezi, Anul Tigrului

Anul Nou la chinezi, Anul Tigrului


Vom intra în Noul An chinezesc, denumit și Sarbătoarea Primăverii, pe 14 februarie, adică Anul Tigrului, care de obicei aduce schimbări, evenimente neașteptate.

Să ne aducem aminte de horoscopul chinez, care datează din 500 î.e.n şi a fost introdus în Europa de către vietnamezi. Horoscopul nu trebuie confundat însă cu astrologia chinezească, pentru că la chinezi, horoscopul are o strânsă legătură cu fazele lunii, fiind cunoscut din această cauză şi sub numele de Lunologie. Animalele inventate de Buddha au fost absolut toate cele posibile, însă numai douăsprezece dintre ele s-au afişat în faţa divinităţii, după cum se crede, iar ordinea lor a fost: fermecătorul Şobolan, tenacele Bou, viteazul Tigru, virtuosul Iepure, norocosul Dragon, înţeleptul Șarpe, libertinul Cal, talentata Oaie, ghiduşa Maimuţă, naivul Cocoş, prietenosul Câine şi cinstitul Mistreţ. Fiind foarte mulţumit de purtarea celor douăsprezece animale, Buddha a decis să le răsplătească, dăruindu-le câte un an şi imprimându-le trăsături specifice de caracter. Venind din tradiţiile poporului chinez, de astrologie ţine şi credinţa celor Patru Stâlpi ai Destinului – un sistem de astrologie chineză cu ajutorul căruia se pot determina zilele norocoase, precum și culorile, mediile și profesiile care se potrivesc fiecărui individ.

Printre tradițiile de Anul Nou – cei în vârstă fac cadouri copiilor, în special bani sau dulciuri, puse într-un plic roșu - denumit hong bao, decorat cu urări pentru noul an, în prima zi, de asemenea au loc focuri de artificii – devenite deja foarte populare. Să dăruiești un plic roșu unei persoane nefericite simbolizează schimbarea norocului, dacă este vorba de bani – trebuie să fie un numar impar. Oamenii se îmbracă în roșu, să sperie spiritele rele sau să alunge nenorocul și cu toții se bucură de Dansul Dragonului sau Dansul Leului. Roșu e emblema bucuriei, virtuții, adevărului și sincerității.
În ziua a 2-a a noului an, oamenii fac rugăciuni către strămoși și aduc ofrande zeilor, în această zi femeile căsătorite își vizitează părinții. Se presupune ca asta este ziua de naștere a tuturor câinilor.
În ziua a 5-a se stă acasă, vizitele aduc ghinion, de abia din ziua a 6-se reiau vizitele între prieteni și rude. Ziua a 7-a este cunoscută ca renri, ziua în care fiecare îmbătrânește cu un an, masa la această zi este plină de salate, pește.
Ziua a 8-a este cea în care oamenii se întorc la lucru, seară se sărbătorește nașterea împăratului taoist Jade, cel ce a guvernat peste cer și pământ, care a devenit monarh peste toate zeitățile din ceruri.
În cea de-a 9-a zi i se aduc ofrande de către muritori – în această zi se consumă ceaiuri, fructe, mâncare vegetariană sau porc fript.
În ziua a 13-a se consumă doar preparate vegetariene pentru curățirea organismului de mâncărurile grele din zilele precedente, este celebrat generalul Guan Yu – Zeul Războiului.
Ziua a 15-a marchează sfârșitul sărbătorii, moment în care are loc Festivalul Luminilor, celebrat în noaptea cu lună plină. Pe măsură ce se apropie Anul Tigrului, sărbătorile de primăvară vor fi înțesate cu diverse forme decorative ce închipuiesc Tigrul.

Masa la chinezi, la această sărbătoare, constă în colțunași cu tăieței, baghete de orez, pește proaspăt, fructe uscate, pui și prăjituri, în primele zile ale Anului Nou.
Tigrul este cel de-al treilea semn zodical la chinezi, cei născuți în acest semn sunt persoane plăcute, șarmante, optimiste, pasionate și independente, de asemenea rebele, dinamice și imprevizibile. Nu cedează niciodată, oricât de frustrantă ar fi situația, în plus – sunt suspicioși. Peste 12 ani vom intra din nou, în Anul Tigrului.

Taguri: , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*