Cardamom-ul – elixirul iubirii

Cardamom-ul – elixirul iubiriiUnul din cele mai vechi condimente din lume, Elettaria cardamomum – cel verde (familia ghimbirului – zingiberaceae) este o plantă originară din Est, în pădurile din sud-estul Indiei, unde creștea sălbatic. Este o plantă perenă ce ajunge la 4-5 m înălțime, are un rizom lung, cu frunze de un verde închis, mari de 30-60 cm, crește la tropice, în plantații. Recolta păstăilor se face de obicei toamna-iarna – pentru a preveni spargerea capsulelor din sezonul secetos. Se folosesc doar semințele, se vând sub formă de păstăi triunghiulare, din care se scot ulterior semințele fiindcă, în contact direct cu aerul, semințele își pierd din aromă. Fiecare păstaie conține cca 6 semințe, cele mai cunoscute semințe fiind cele negre, din specia Cardamom Amomum, regăsit în Asia și Australia. Planta s-a răspândit apoi în Sri Lanka, Guatemala, Indochina și Tanzania. Vechii egipteni mestecau semințele de cardamom pentru curățarea dinților, grecii și romanii îl foloseau ca parfum, cu o aromă penetrantă, dulceagă, unică. Vikingii, prin drumurile lor în Constantinopole, acum o mie de ani, l-au găsit și l-au dus în Scandinavia. Cardamomul este un condiment scump, al treilea după șofran și vanilie. Există și alte varietăți de cardamom – malabar și mysore, care este mult mai aromat.

În medicina alternativă
Tonic nervos, afrodiziac, digestiv, carminativ, antibronșitic, anticolitic – ajută la indigestie împreună cu alte substanțe, creând o relație de sinergie cu ele. Arabii o denumeau Planta iubirii, de aici efectele afrodoziace (menționată în cele O mie și una de nopți), vechii indieni o considerau un remediu în obezitate. În sudul Asiei se folosea în tratarea infecțiilor de dinți precum și probleme ale gâtului, congestii pulmonare – tuberculoză, probleme digestive sau inflamatoare. Era folosit ca antidot la veninul de șarpe și scorpion. Chinezii foloseau semințele pentru tratarea durerilor de stomac, constipație, dizenterie.

Cafea cu hel
În Orient – există 3 tipuri de cafea, strong, medium și mild – se referă la conținutul ridicat, moderat sau nesemnificativ de cardamom din cafea. Un simbol al ospitalității arabe, se pune în cafea, în doze mici (doar câteva boabe) la început, datorită aromei sale puternic parfumate, poate nu pe placul tuturor. Cafeaua se servește în cești mici, iar semințele se toarnă odată cu cafeaua sau cardamomul se poate măcina împreună cu boabele de cafea, prepararea acesteia devenind un adevărat ritual. Acesta intră și în componența mixturii baharat (condimente, în arabă) pentru diverse mâncăruri. Arabii și iranienii l-au denumit Hel.

Bucate aromate
Este considerat un condiment festiv datorită prețului ridicat. Semințele se folosesc alături de alte condimente la prepararea diverseror mâncăruri, prin pisare și prăjire ușoară. În general se utilizează pudra de cardamom, semințe pisate în mojar. La curry – garam masala, biscuiți, prăjituri, pilafuri cu orez – desăvârșesc gustul. Indienii le folosesc la dulciuri, ceai, cărnuri de pasăre, pește, fructe de mare. Rețete la care se pretează sunt: orez basmati aromat, șiș-kebab. Țările nordice dau un plus de gust pâinii. În Sri Lanka îmbunătățesc aroma preparatelor cu pui sau vită – împreună cu scorțișoara. Semințele se depozitează în borcane ermetic închise pentru a nu-și pierde aroma.
Uleiurile esențiale sunt extrase din semințe pentru procesarea unor preparate, condimente, băuturi. Uleiul este folosit și la aromarea tutunului, iar în cosmetică – săpunuri, loțiuni, parfumuri.
Se găsește de cumpărat în farmaciile naturiste – sub numele de cardamom.

Taguri: , , , ,
Categorii: Diete/Sănătate.

1 raspuns la Fructul de aur – koum quat

  1. Paulina a spus:

    pfui, nu-i chiar asa. mai mor si oameni pcfeert sanatosi. marea problema cu gripa asta e ca nu prea se stie exact ce e cu ea si cum ataca. mor mai mult tinerii (de obicei de gripa mor batranii), la unii oameni se manifesta foarte lejer, la altii e extrem de agresiva etc. deci marea problema e ca nu prea se stiu multe. altfel, imi inchipui ca o fi mare tambalau la tv. dar nici chiar de ignorat nu-i. (eu invat treburile astea de la nemti, aici nu-i nici o isterie, dar oamenii sunt un pic ingrijorati. mai ales ca a murit si o femeie de 40 si ceva de ani care nu avea nici o alta boala )

Exprimați-vă opinia

*