Supă cu aluat de tarhana

Supă cu aluat de tarhana


26 martie – În 1484 William Caxton tipărește pentru prima dată traducerea Fabulelor lui Aesop. În 1881 – Thessalia este eliberată și devine parte a Greciei. În 1953, Jonas Salk, cercetător și virusolog american, descoperă vaccinul pentru poliomelită, în 1952 aceasta atingând cota de vârf de îmbolnăviri – de aproximativ 58.000, cu 3145 decese raportate, majoritatea victimelor fiind copii. În 1904 se naște Xenophon Zolotas – economist grec și prim ministrul al Greciei. Este ziua profetului Zoroastru – coordonator al religiei din Iranul arhaic și zeu, cel care a dat numele uneia dintre cele mai vechi religii din lume.

Ingrediente:

6 linguri aluat tarhana
1 ceașcă apă
4 linguri roșii zdrobite
6 cești supă de pui
3 linguri unt
mentă proaspătă, tocată

Preparare:

Se înmoaie tarhanaua în ½ ceașcă apă, se lasă să stea 2 ore până de dizolvă. Se toarnă într-un vas înalt, în care se adaugă restul ingredientelor, roșiile trebuie decojite. Se amestecă constant, la foc mic, fiind o supă cremă, pentru consistență mai mult sau mai puțin densă se adaugă apă, după preferințe, se sărează. Se pune în boluri mici, se presară mentă proaspătă.

Aluat pentru tarhana:

2 ardei capia
2 cepe albe, medii
2 roșii mari, decojite
2 cești iaurt gras
10 g drojdie, înmuiată în 2 linguri apă călduță
3 linguri ulei de măsline
2 linguri mărar proaspăt
2 linguri mentă
8 cești făină
sare, după gust

Ardeii capia se curăță de semințe, ceapa se taie julien și se omogenizează folosind mixerul, cu roșiile și ardeii, taiați mărunt. Într-un vas înalt, se pune mixtura rezultată, turnând deasupra iaurtul, menta, mărarul tocat, sare și uleiul de măsline.
Se omogenizează cu mâna, apoi se toarnă gradual făina, se face o gaura cu mână, unde se incorporează drojdia înmuiată în apă călduță. Se face un aluat nu foarte moale, în timpul frământatului se toarnă câteva linguri cu apă.
Se acoperă vasul cu un prosop curat, se lasă la temperatura camerei 5 zile să fermenteze, în fiecare zi se frământă 7-8 minute, acoperind vasul de fiecare dată, după frământare. În final, aluatul se divide în 3 bile, se pun pe un șervet curat, din bumbac, și se lasă să se usuce, la soare. Pentru o porție de supă la 4 persoane, este suficientă utilizarea unei singure bile, restul bilelor se pot congela și folosi ulterior, după ce în prealabil au fost uscate.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Reţeta zilei, Supe / Ciorbe cu legume, Supe, ciorbe, borşuri.

3 raspunsuri la Chiftele de soia, de post

  1. Efrain a spus:

    Haha, deci nu doar mie mi se pare ca Mencinicopschi se fatzaie cat e ziua de mare prin presa )) ma ietrnb cand are omul asta timp sa faca toate cercetarile pe care isi bazeaza afirmatiile. Parerea mea este ca nu face cercetari prin urmare ori ne serveste drept calde niste informatii reci de cand era el flacau, ori le citeste pe net ca noi toti )

  2. Smith a spus:

    cam ai dreptate.Totusi nu se vad caniii vagabonzi (exista ecarisaj ?). Sunt unii care ar vrea ca Bucurestii sa arate patriarhal chiar medieval , adica fara canalizare, cu buda in fundul curtii plina de corcodusi si carciumarese, prafuit ori plin de noroaie si cu lumina de la lampa. Nu cred ca ar si vrea sa locuiasca intr-un asemenea Rai . Excelent blog.

  3. aspida a spus:

    din ce sa fie oala? din cauciuc? sau din lemn de palmier? sau din sirma?

Exprimați-vă opinia

*