Pască cu brânză de vacă (1)

Pască cu brânză de vacă (1)


Pentru aluat:

1 kg făină
500 ml lapte
10 ouă
400 g zahăr
50 ml ulei
250 g unt
50 g drojdie
Coajă rasă de lămâie
stafide
Vanilie baton
Sare

Umplutura:

1 kg brânză de vacă
6 gălbenuşuri
6 albuşuri
200 g zahăr
2 linguri făină
2 linguri griş
25 g stafide
Coajă rasă de lămâie
Vanilie
sare

Se prepară maiaua astfel: se opăresc 6 linguri de făină cu lapte clocotit, amestecându-se cu o lingură de lemn pentru a nu se face cocoloaşe, apoi se lasă puţin să se răcească. Se înmoaie drojdia într-o ceaşcă de lapte călduţ, în care s-a dizolvat o lingură de zahăr. Se amestecă cu făină opărită şi se bate până când se formează băşici. Se presară cu făină şi se pune la cald să crească.
În restul de lapte, în care s-a fiert vanilia baton, se dizolvă zahărul, se adaugă gălbenuşurile, coaja de lămâie rasă, uleiul, stafidele şi sarea, apoi maiaua şi restul de făină. Se frământă bine. Când aluatul se desprinde de pe mâini şi de pe vas, se adaugă untul topit, puţin câte puţin, frământându-se mereu. Se pune din nou la cald să crească. Se frământă din nou, cca. 10 minute – şi iar se lasă la crescut.
Se rupe o bucată din aluat, se aşază pe planşeta presărată cu făină şi se întinde cu vergeaua o foaie groasă de un deget şi de mărimea tăvii (se foloseşte tavă rotundă).
Se aşază foaia în tava unsă cu unt, apoi se ung marginile foii cu ou bătut. Din restul aluatului, se formează trei suluri de grosimea degetului mic, care se împletesc. O parte din această împletitură se pune peste marginea foii, de jur împrejur, ca un colac. Se lasă la cald, să crească.
Se prepară umplutura astfel: se dă prin sită brânza de vacă, se amestecă bine cu 6 gălbenuşuri, 200 g zahăr, 2 linguri făină, 2 linguri griş, 25 g stafide, coajă rasă de lămâie, vanilie şi puţină sare. La urmă, se adaugă 6 albuşuri bătute spumă, cu care se amestecă uşor.
Se toarnă umplutura preparată, în tavă, peste aluatul crescut, astfel încât să nu depăşească înălţimea marginii. Deasupra umpluturii se aşază în cruce restul de împletitură din aluat.
Se unge toată suprafaţa cu ou, se presară stafide şi se coace la foc potrivit.

Taguri: , , , , , , , , , , ,
Categorii: Mâncăruri cu brânză, Mâncăruri cu ouă, Pâine şi patiserie, Reţeta zilei, Reţete de Paşti.

3 raspunsuri la Chiftele de soia, de post

  1. Efrain a spus:

    Haha, deci nu doar mie mi se pare ca Mencinicopschi se fatzaie cat e ziua de mare prin presa )) ma ietrnb cand are omul asta timp sa faca toate cercetarile pe care isi bazeaza afirmatiile. Parerea mea este ca nu face cercetari prin urmare ori ne serveste drept calde niste informatii reci de cand era el flacau, ori le citeste pe net ca noi toti )

  2. Smith a spus:

    cam ai dreptate.Totusi nu se vad caniii vagabonzi (exista ecarisaj ?). Sunt unii care ar vrea ca Bucurestii sa arate patriarhal chiar medieval , adica fara canalizare, cu buda in fundul curtii plina de corcodusi si carciumarese, prafuit ori plin de noroaie si cu lumina de la lampa. Nu cred ca ar si vrea sa locuiasca intr-un asemenea Rai . Excelent blog.

  3. aspida a spus:

    din ce sa fie oala? din cauciuc? sau din lemn de palmier? sau din sirma?

Exprimați-vă opinia

*