- Urban Lifestyle - http://retete.urbanlifestyle.ro -

Pască cu brânză de vacă (1)

Posted By admin On 4 Aprilie 2010 @ 12:16 am In Mâncăruri cu brânză,Mâncăruri cu ouă,Pâine şi patiserie,Reţeta zilei,Reţete de Paşti | No Comments

Pentru aluat:

1 kg făină
500 ml lapte
10 ouă
400 g zahăr
50 ml ulei
250 g unt
50 g drojdie
Coajă rasă de lămâie
stafide
Vanilie baton
Sare

Umplutura:

1 kg brânză de vacă
6 gălbenuşuri
6 albuşuri
200 g zahăr
2 linguri făină
2 linguri griş
25 g stafide
Coajă rasă de lămâie
Vanilie
sare

Se prepară maiaua astfel: se opăresc 6 linguri de făină cu lapte clocotit, amestecându-se cu o lingură de lemn pentru a nu se face cocoloaşe, apoi se lasă puţin să se răcească. Se înmoaie drojdia într-o ceaşcă de lapte călduţ, în care s-a dizolvat o lingură de zahăr. Se amestecă cu făină opărită şi se bate până când se formează băşici. Se presară cu făină şi se pune la cald să crească.
În restul de lapte, în care s-a fiert vanilia baton, se dizolvă zahărul, se adaugă gălbenuşurile, coaja de lămâie rasă, uleiul, stafidele şi sarea, apoi maiaua şi restul de făină. Se frământă bine. Când aluatul se desprinde de pe mâini şi de pe vas, se adaugă untul topit, puţin câte puţin, frământându-se mereu. Se pune din nou la cald să crească. Se frământă din nou, cca. 10 minute – şi iar se lasă la crescut.
Se rupe o bucată din aluat, se aşază pe planşeta presărată cu făină şi se întinde cu vergeaua o foaie groasă de un deget şi de mărimea tăvii (se foloseşte tavă rotundă).
Se aşază foaia în tava unsă cu unt, apoi se ung marginile foii cu ou bătut. Din restul aluatului, se formează trei suluri de grosimea degetului mic, care se împletesc. O parte din această împletitură se pune peste marginea foii, de jur împrejur, ca un colac. Se lasă la cald, să crească.
Se prepară umplutura astfel: se dă prin sită brânza de vacă, se amestecă bine cu 6 gălbenuşuri, 200 g zahăr, 2 linguri făină, 2 linguri griş, 25 g stafide, coajă rasă de lămâie, vanilie şi puţină sare. La urmă, se adaugă 6 albuşuri bătute spumă, cu care se amestecă uşor.
Se toarnă umplutura preparată, în tavă, peste aluatul crescut, astfel încât să nu depăşească înălţimea marginii. Deasupra umpluturii se aşază în cruce restul de împletitură din aluat.
Se unge toată suprafaţa cu ou, se presară stafide şi se coace la foc potrivit.


Article printed from Urban Lifestyle: http://retete.urbanlifestyle.ro

URL to article: http://retete.urbanlifestyle.ro/2010/04/pasca-cu-branza-de-vaca-1/

© 2009 Retete culinare romanesti si internationale - Editura Urban Lifestyle