Prăjitură cu brânză şi coacăze

Prăjitură cu brânză şi coacăze


30 iunie – 2001 moare cântărețul american de jazz Joe Henderson, saxofonist tenor. De-a lungul carierei sale, mai mult de 40 de ani acesta a cântat alături de nume mari ale jazz-ului și a înregistrat pentru nume mari de case de discuri. Blue Bossa – după cum spune și titlul – are tonalități de blues. Deși este o piesă care se reține ușor, ușor recognoscibilă chiar și de profanii genului, aceasta apare pe albumul de debut – Page One, interpretată – dar aparține de drept trompetistului Kenny Dorham, care a compus-o și introdus-o în canoanele jazz-ului. Dorham preia conducerea, expunând din nou tema cu o succesiune rapidă de tremolouri, în restul timpului urmând piesa într-o manieră relaxată. Solo-ul lui Henderson în schimb parcă găsește note nu foarte clare, dar care se potrivesc perfect în redarea temei, într-un mod elegant. Echilibrul este evident în linia melodică, o îmbinare perfectă a pasajelor cu tonalități ridicate și cele joase.

Ingrediente:

-aluat:
100 g biscuiţi cu unt
50 g unt
35 g zahăr brun

-garnitură:
200 g brânză albă frământată sau mascarpone
80 g zahăr
750 g coacăze
250 g jeleuri de coacăze
50 ml iaurt
coaja unei lămâi, rasă
15 foi de gelatină

Preparare:

Se spală coacăzele, într-o cratiţă se topeşte untul, la foc moale; iaurtul se varsă într-un vas şi se pune la frigider; gelatina se lasă la înmuiat în apă rece.
Se fărâmiţează biscuiţii, se îmbină cu zahărul şi cu untul topit, apoi compoziţia obţinută se întinde pe fundul unei tăvi şi se lasă la rece. Între timp, se amestecă brânza cu zahărul şi se lasă puţin deoparte. Se încălzeşte puţină apă într-o cratiţă, în care se încorporează gelatina înmuiată şi apoi brânza dulce. Se amestecă iaurtul cu mixerul şi se adaugă peste crema cu brânză, se omogenizează bine şi se toarnă peste compoziţia din tavă. Se lasă totul la rece pentru cel puţin 4 ore iar în momentul servirii prăjitura se ornează din abundenţă cu coacăze şi jeleuri de coacăze.

Taguri: , , , , , , , , , , ,
Categorii: Deserturi, Prăjituri, Reţeta zilei.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*