Musaca de orez şi zucchini

Musaca de orez şi zucchini


10 august – În 1884 se naște la Brăila scriitorul român Panait Istrati, fiul unui contrabandist grec. A început cu publicistica în presa muncitorească, cu articolul Hotel Regina, colaborează cu diverse ziare: Adevărul, Viața socială. În vizitele sale prin Rusia – îl întâlnește pe Kazantzakis, care-l va menționa în romanul Zorba grecul. Ciulinii Bărăganului, cu un titlul simbolic, este o carte a miracolului și a mirajului depărtărilor, unde tatăl și fiul pornesc într-o odisee – o călătorie către necunoscut. Ecranizarea unui regizor francez a romanului Codin, în 1963, prezintă viața din mahalaua Brăilei, cuprinse de-o epidemie de holeră, în care personajul principal este un fost pușcăriaș – Uriașul portului – „cu părul soios de unsoare parfumată și pieptănat mitocănește”, în cartea lui Istrati – acesta nu este o brută, cu momente de duioșie.

Ingrediente:

1 legătură ceapă verde tocată
50 ml ulei de măsline
2 linguri apă
7 dovlecei zucchini, tăiaţi cuburi
2 roşii, tăiate cuburi
250 g orez
1 L apă
4 ouă
1 lingură mărar verde, tocat
1 lingură pătrunjel verde, tocat
boia
sare, piper

Preparare:

Se căleşte ceapa verde în puţin ulei şi apă, se acoperă şi se lasă la foc mic, până se înmoaie, apoi se pune în tavă, peste zucchini şi orez. Deasupra se toarnă puţină apă şi se presară condimentele: sarea, boia şi piperul. Se amestecă totul bine, se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă 30 de minute în cuptorul încins, până se înmoaie orezul.
Separat, se bat ouăle cu sare, pătrunjel, iaurt şi o parte din uleiul din musaca. Se toarnă peste restul ingredientelor, după care se coace totul la foc mediu, încă 30 de minute.

Taguri: , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Mâncăruri cu legume, Reţeta zilei.

1 raspuns la Orez cu legume în stil oriental

  1. ansen a spus:

    bunisoare bv bv bv bv bv

Exprimați-vă opinia

*