Curcan umplut

Curcan umplut


29 septembrie – În 1571 (d.1610) se naște Caravaggio, pictor italian, precursor la stilului baroc. Noutatea pe care o aduce acesta este un naturalism radical, opus canonului frumuseții conceput de umaniști, și care combina observația fizică cu utilizarea teatrală a clar-obscurului, cunoscut sub numele de Tenebrism, trecerea de la lumină la întuneric – făcându-se cu valori intermediare, precum în Martiriul Sfântului Matei. Scenele biblice sunt înfățișate ca imagini de viață cotidiană – c-o dimensiune umană, dramatică. “Arta lui Caravaggio a constituit saltul cel mai important în întreaga istorie a picturii italiene. Esența picturii sale, care nu cunoaște niciun fel de tabu, nu este atmosfera, vibrația culorilor sau farmecul formelor – toate acestea par a fi de la sine înțeles -, ci prezența reală, aproape fizică a trupurilor, a masei corpurilor și detaliilor” (André Chastel).

Ingrediente:

1 curcan întreg
750 ml vin alb
1 ceapă albă
5 căţei de usturoi
4 foi dafin
1 lingură pătrunjel, tocat mărunt
sare şi piper negru, măcinat

Umplutura:

8 felii de pâine, fără coajă
200 g bacon
2 cepe albe
2 conserve boabe de porumb
4 linguri ulei
1 linguriţă pătrunjel tocat
sare şi piper negru măcinat, după gust

Preparare:

Se spală curcanul bine, se scurge de apă şi se aşază într-un castron, se asezonează cu usturoi, pătrunjel, foi de dafin, se toarnă vinul alb şi se condimentează cu sare. Se acoperă vasul cu o folie de plastic şi se lasă curcanul la marinat, peste noapte.
Pentru umplutură, ceapa şi baconul se toacă mărunt şi se pun la călit într-o tigaie cu ulei încins, se adaugă apoi boabele de porumb, pătrunjelul, sarea şi piperul, se amestecă bine şi se lasă la foc mic în jur de 10 minute. Se fărâmiţează pâinea şi se combină cu restul ingredientelor din tigaie.
Se scoate curcanul din marinată şi se umple cu amestecul de mai sus, apoi se prinde partea despicată cu scobitori. Se aşază într-o tavă unsă cu ulei, se acoperă cu folie de aluminiu şi se bagă la cuptorul încins deja. Cam după o jumătate de oră, se îndepărtează folia de aluminiu şi se mai coace pentru încă 30 minute. Curcanul rumenit se scoate de la cuptor şi se serveşte imediat.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Carne de pasăre, Fripturi, Mâncăruri cu carne, Reţeta zilei.

3 raspunsuri la Chiftele de soia, de post

  1. Efrain a spus:

    Haha, deci nu doar mie mi se pare ca Mencinicopschi se fatzaie cat e ziua de mare prin presa )) ma ietrnb cand are omul asta timp sa faca toate cercetarile pe care isi bazeaza afirmatiile. Parerea mea este ca nu face cercetari prin urmare ori ne serveste drept calde niste informatii reci de cand era el flacau, ori le citeste pe net ca noi toti )

  2. Smith a spus:

    cam ai dreptate.Totusi nu se vad caniii vagabonzi (exista ecarisaj ?). Sunt unii care ar vrea ca Bucurestii sa arate patriarhal chiar medieval , adica fara canalizare, cu buda in fundul curtii plina de corcodusi si carciumarese, prafuit ori plin de noroaie si cu lumina de la lampa. Nu cred ca ar si vrea sa locuiasca intr-un asemenea Rai . Excelent blog.

  3. aspida a spus:

    din ce sa fie oala? din cauciuc? sau din lemn de palmier? sau din sirma?

Exprimați-vă opinia

*