Naşterea Maicii Domnului sau Sântămărie Mică

Naşterea Maicii Domnului sau Sântămărie Mică


În 8 septembrie sărbătorim Naşterea Preasfintei Stăpânei noastre – Născătoarea de Dumnezeu şi pururea Fecioara Maria.
Tatăl Născătoarei de Dumnezeu este Ioachim, de neam împărătesc, fiind fiul lui Barpatir din neamul regelui David. Ana, mama Fecioarei Maria, este fiica lui Matan din tribul lui Levi.
Ioachim si Ana au primit la bătrâneţe Darul dumnezeiesc, după multă rugăciune, post şi lacrimi, astfel cei doi sfinţi rămânând în rugăciunile oamenilor când sunt invocaţi pentru mijlocirea naşterii de prunci.

Arhanghelul Gavriil a vestit celor doi darul pe care îl vor primi drept rasplată la rugaciunile lor şi pentru credinţa de care au dat dovadă, nerăzvrătindu-se împotriva lui Dumnezeu, când oamenii îi batjocoreau şi îi huleau, deopotrivă cu marele preot al templului, care le spunea neîncetat că sunt blestemaţi si ca le refuză jertfa.

Cunoscută popular ca Sfanta Marie mică, aceasta este şi prima sărbătoare a toamnei, prima sărbătoare a calendarului creştin ortodox, care începe la 1 septembrie. După spusele Legii vechi, atunci s-a început facerea lumii si tot în acea zi şi-ar fi început Mântuitorul lucrarea Sa pe pământ, citind în sinagogă cuvintele proorocului Isaia, care profeţeau venirea lui Mesia.

În tradiţiile româneşti se spune că în această zi femeile care îşi doresc să aibă copii trebuie să meargă la biserică şi să se roage căci Dumnezeu le îndeplineşte dorinţa, iar femeile însărcinate se roagă să nască uşor. Sub icoana Sfintei Mării, în această zi trebuie să ardă candela.Tot acum ţăranii lasă pălăria şi iau căciula, încep culesul viilor şi încheie semănatul cerealelor, există şi o vorbă în popor în acest sens, după care semănatul cel mai bun se face între Sântămărie Mare (15 august) şi Sântămărie Mică (8 septembrie).

Anul acesta sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului cade într-o zi de miercuri şi de aceea avem dezlegare la peşte, iar pentru aceasta vă propunem câteva reţete cu peşte:

http://www.urbanlifestyle.ro/categorie/preparate-din-peste/

Taguri: , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*