Sfârşitul Postului Ramadan la musulmani – EID FITR

Sfârşitul Postului Ramadan la musulmani – EID FITR


Lumea islamică este cu preponderenţă musulmană, religia fiind Islamul, în acest sens unul dintre cei 5 stâlpi ai Islamului (stâlpul 4) este postul din luna Ramadan, a noua lună a calendarului Islamic, luna în care i-a fost revelat Coranul (qur’an) profetului Muhammad. Conform Qur’an-ului Anul are 12 luni.
Musulmanii se bazează pe LUNĂ ca să calculeze începutul şi sfârşitul lunii, acestea sunt: Muharram, Safar, Rabih Al-Awal, Rabih Al-Thani, Jumadah Al-Ula, Jumadah Al-Thaniyah, Rajab, Shaaban, Ramadan, Shawal, Thu-l Qi’dah, Thu-l Hijjah. Pe durata acestei luni, Ramadan, musulmanii ţin post de la răsăritul soarelui până la apusul soarelui, şi constă în abstinenţă de la mâncare, băutură şi cele lumeşti. Îndatoririle ce le revin celor ce postesc se referă la cele 5 rugăciuni zilnice, plata zakat-ului, zeciuiala. Luna Ramadan nu este luna odihnei, ci aceea prin care credincioşii caută să facă cât mai multe fapte bune, de asemenea postul este un mijloc al purificării fizice şi spirituale, un exerciţiu de autocotrol şi o dovadă de credinţă. Daca vorbim despre musulmani şi Islam, atunci putem vorbi despre halal şi haram.
Termenul de haram (oprit/păcat) se referă la o serie de interdicţii pentru trup şi suflet, mâncăruri-alimente, comportament de evitat, in opoziţie – halal înseamnă orice lucru care nu este oprit sau interzis, în sens de păcat. Dacă ne referim la alimentaţie, religia islamică interzice consumarea cărnii de porc, drogurile, băuturile alcoolice, carnea animalelor care nu au fost sacrificate după legea islamică, animalele moarte (cu excepţia peştelui şi a lăcustei), sângele (cu excepţia ficatului şi a splinei) animalele sacrificate zeilor altor religii, aceste produse fiind considerate haram (interzise). IFTAR este prima masă în fiecare zi de post, când omul îşi rupe postul la apusul soarelui. În ţările islamice/arabe (la fel şi în Europa, America, oriunde există musulmani) se practică „mesele comune” din luna Ramadan, la care sunt invitaţi oamenii să participe, bogaţii îi invită pe cei săraci.
În primele 3 zile din luna shawal (luna 10) se sărbatoreşte încheierea postului cu speranţa că toate faptele buna din luna ramadan , la fel şi postul, au fost primite, sărbătoare la care sunt invitaţi să participe familiile musulmane, prieteni şi rude. EID FITR este sărbătoarea care încheie postul şi este prima din cele 2 sărbători (a doua fiind al-adha, ‚sacrificiul’ ce are loc în zilele 10-13 din ultima lună a anului islamic), are loc în prima zi de după post, iar lumea se adună, cu mic cu mare, la moschee pentru rugăciunea festivă de dimineaţă, în cele mai frumoase straie. EID este o zi a iertării, alături de post, a victoriei morale, păcii, prieteniei şi unităţii spirituale.

Şi dacă tot se sfârşeşte postul, vă invităm să gustaţi din preparatele bucătăriei arabe.

http://www.urbanlifestyle.ro/categorie/bucataria-araba/

Taguri: , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*