YOM KIPPUR

YOM KIPPUR


Este cea mai importantă sărbătoare a evreilor şi zi de post, marcată printr-o serie de rugăciuni de căinţă. Acum, evreul petrece cea mai mare parte din zi în sinagogă, poartă haine albe, nu bea lichide, nu face baie, nu poartă pantofi de piele, îşi mărturiseşte păcatele şi se abţine de la orice plăcere trupească. Începând cu vârsta de 12 ani (fetele) şi 13 ani (băieţii), toate persoanele credincioase, cu excepţia bolnavilor, trebuie să se îndepărteze de materialitate în ziua de Yom Kippur.
Cum aceasta este o sărbătoare, este obligatoriu să fie însoţită totuşi de o masă: masa din ajun, “Seudah Hamafseket”, la care se servesc numai mâncăruri uşoare şi care este la fel de importantă ca şi ziua care bate la uşă.
“Kol Nidrei”, “Al Khet”, “Neilah” sunt trei rugăciuni obligatorii ale acestei zile, care imploră divinitatea să ierte păcatele omului, să îl dezlege de trecut şi să îl primească în graţiile sale. Tot astăzi, se citeşte cartea lui Iona, profetul care fuge de porunca lui Dumnezeu, care îl deleagă să anunţe poporul din Nineveh că va fi distrus într-un interval de 40 de zile, dacă nu se căieşte. Corabia cu care Iona vrea să fugă este prinsă de o furtună. Marinarii consideră că este responsabil pentru acest eveniment şi îl aruncă în mare. Însă loc să se înece, el supravieţuieşte trei zile, în burta unui peşte imens. După ce peştele îl aruncă pe mal, Iona se căieşte şi anunţă poporul din Nineveh de pedeapsa iminentă care va urma. Spre surprinderea sa, oamenii îl ascultă şi se pocăiesc, iar Dumnezeu îi explică lui Iona cât de mult vrea ca poporul său să se întoarcă la el şi cât de mult îşi iubeşte el creaturile.
Într-adevăr, Yom Kippur este o zi de post şi restricţii, dar înainte de toate ea este o zi a împăcării omului cu Dumnezeu, o zi a reîntoarcerii. Se sărbătoreşte în a 10-a zi după Anul Nou Evreiesc, ROSH HASHANA, care semnifică ziua creării primului om.

Taguri: , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*