Prăjitură cu foi, blat și cremă albă

Prăjitură cu foi, blat și cremă albă


Ingrediente:

5 ouă
500 g făină
600 g zahăr tos
150 g zahăr pudră
220 g unt
500 ml lapte
Cacao pudră
Ulei, sare
Amoniac
Esență de rom
Sucul de la o lămâie

Preparare:

FOILE: Se face un aluat pentru foi, potrivit de tare, din 300 g făină, 70 g unt, 6 linguri lapte, 100 g zahăr, 1 ou întreg, 2 linguri cacao, 1 vârf cuțit amoniac, aluatul se împarte în 2 părți egale, apoi se întind, pe rând, cu sucitorul pe dosul unei tăvi, unse în prealabil cu ulei. Se înțeapă cu o furculiță din loc în loc și se dau foile la cuptorul preîncălzit 15-20 minute.
BLATUL: Se freacă 4 gălbenușuri cu 150 g zahăr până se albește compoziția, se adaugă 10 linguri apă și ½ linguriță amoniac. Separat se bat 4 albușuri spumă cu un vârf cuțit de sare, se incorporează 150 g zahăr și 200 g făină. Se omogenizează bine după care se combină cu gălbenușurile frecate. Se pune blatul în tava tapetată și se dă la cuptorul preîncălzit 20 de minute. Din 100 g zahăr și 1 pahar cu apă se face un sirop cu care se va însiropa blatul după ce acesta s-a răcit.
CREMA: Se fierb pe bain-marie 500 ml lapte cu 4 linguri făină și 100 g zahăr. Separat se freacă 150 g unt cu 150 g zahăr pudră, care se amestecă mai apoi cu crema fiartă pe bain-marie, răcită (nu în frigider, în crema obținută se toarnă esență de rom și sucul de la o lămâie, se amestecă cu atenție să nu se taie crema.
ASAMBLARE: Se ia o foaie, se unge cu crema albă, se adaugă blatul, care se va unge și acesta cu cremă, apoi se așază cea de-a doua foaie. Se pudrează cu zahăr. Se acoperă prăjitura în folie de bucătărie și se lasă la rece pâna a doua zi, când se poate tăia.

Taguri: , , , , , , , , , ,
Categorii: Deserturi, Mâncăruri cu alcool, Mâncăruri cu ouă, Prăjituri, Pâine şi patiserie, Reţeta zilei, Reţete de Crăciun.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*