Pulpă de căprioară la cuptor cu sos de fructe de pădure

Pulpă de căprioară la cuptor cu sos de fructe de pădure


Ingrediente:

Pentru marinată:

3 kg pulpă de căprioară
1 kg cotlet de căprioară
4 cepe albe
2 morcovi
Ţelină rădăcină
1 sticlă de vin roşu sec
1 pahar de oţet din vin roşu
1 litru apă rece
Ulei de măsline
2-3 linguri coriandru boabe
2-3 linguri rozmarin uscat
2-3 linguri piper boabe
5-6 foi de dafin
2-3 linguri cimbru uscat
Sare

Pentru împănat:

Căţei de usturoi
Slănină

Pentru cuptor:

Morcovi
Ţelină
Ceapă
1 sticlă vin alb sec
Apă, ulei

Pentru sos:

1 lingură făină
200 g dulceaţă de afine
1 pahar vin roşu sec
Cimbru, sare, piper

Preparare:

Ceapa, morcovii şi ţelina rădăcină de taie rondele subţiri. Se prepară o marinată din 1 litru apă, coriandru, rozmarin, piper boabe, foi de dafin, cimbru şi sare, în care se toarnă oţetul, vinul şi uleiul. Într-un vas din plastic se pune carnea, atât pulpa întreagă cât şi cotletul, peste care se adaugă legumele tăiate rondele subţiri şi se toarnă marinata. Trebuie avut grijă ca marinata să acopere carnea. Se întoarce carnea din când în când. Se acoperă vasul şi se dă la rece pentru minim 12 ore.
După marinare carnea prinde o culoare închisă. Se scoate din marinată şi se dezosează. După ce aţi dezosat pulpa o împănaţi din loc în loc cu usturoi şi bastonaşe de slănină, făcând buzunăraşe în carne. Se întinde carnea pe unfund de lemn şi în locul osului scos se aşază cotletul, după care rulează şi se prinde cu sfoară, legându-se strâns.
Se înfierbântă puţin ulei într-o tigaie, iar carnea se sigilează prăjindu-se pe fiecare parte 2-3 minute. Într-o tavă se face un pat din morcovi, ţelină şi ceapă, altele decât cele din marinată, ulei şi se aşază carnea şi se toarnă deasupra ei o sticlă de vin alb şi apă care să ajungă până la 1/3 din înălţimea fripturii. Se acoperă tava cu folie de aluminiu, fără a o înţepa, şi se dă la cuptor o oră. Carnea vasta la cuptor 3 ore în total, 1 oră cu folie, 2 ore fără folie.
În următoarele 2 ore se ţine cuptor fără folie şi se stropeşte periodic cu zeama din tavă pentru a nu se usca. În timpul în care se afă în cuptor friptura nu se înţeapă pentru a nu se pierde sucurile din interiorul cărnii. După ce se scoate din cuptor se lasă să stea 15-20 de minute. Între timp se prepară sosul. În tavă, după ce scoatem friptura, rămâne un suc din legume, vinul scăzut şi ulei, se pune tava pe flacăra aragazului şi când începe să fiarbă se incorporează făina, amestecând continuu 5-6 minute până ce aceasta devine aurie, după care se stinge cu vinul roşu şi se amestecă până se desprind toate bucăţelele de pe fundul tăvii. Apoi se adaugă şi dulceaţa de afine, cimbru, sare, piper şi se mai lasă la foc potrivit 4-5 minute, omogenizând mereu.
Cărnii i se înlătură sfoara, apoi se taie felii de 1 cm şi se aşază pe un platou. Sosul format se pune într-o sosieră şi se serveşte alături de friptură. Ca şi garnitură puteţi servi legume sotate, cartofi la cuptor sau cartofi piure.

Pulpa de caprioara la cuptor cu sos de fructe de padure (32 fotografii)
31 Decembrie 2010

  
Pagini: 1 2

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Mâncăruri cu carne, Reţeta săptămânii, Reţeta zilei, Reţete cu poze, Reţete de Crăciun, Rețete cu vânat.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*