Postul Sfintei Marii

Postul Sfintei Marii


nascatoare-614x429Postul Sfintei Marii

„Căci postul potoleşte trupul, înfrînează poftele cele nesăturate, curăţeşte şi înaripează sufletul, îl înalţă“, Sfîntul Ioan Gură de Aur.

Postul constă în rugăcine, întoarcerea spre sine – regăsirea iubirii pentru cel de lângă noi, o rememorare a faptelor şi căinţă, în plus postul implică înfrânare, curăţire fizică şi spirituală – fizică prin interdicţia de a consuma produse de origine animală. Desigur, nu doar religia creştină prevede astfel de practici: în principiu postul poate fi întâlnit la toate celelalte mari culte, de la islam (Ramadan) la budism (regulile Vinaya care prevăd sa nu mănânci după prânz), de la hinduism (postul Mahan Shivaratri) la jansenism (Chauvihar Upwas, Tivihar Upwas) şi iudaism (Yom Kippur, Tisha B`Av). O menţiune se cere făcută însă, anume că postul nu trebuie privit ca pe o prohibiţie, ci mai degrabă ca pe un act de voinţă care trebuie să pregătească în primul rând sufleteşte. Postul este purificare şi, deşi are efecte benefice asupra organismului, nu trebuie confundat cu o dietă!
Există mai multe feluri de post: posturi care exclud carnea, posturi care exclud mâncarea şi chiar posturi care exclud apa şi există, în Biblie, mai multe menţiuni despre profeţi, sfinţi şi împăraţi care au postit: Moise, David, Pavel (Saul), Iisus!
Se pot spune foarte multe despre post, dar pentru că la noi începe astăzi postul Sfintei Marii, ne vom opri puţin asupra acestui eveniment deosebit de important în tradiţia românească.
Postul Sânt-Măriei durează o zi la catolici şi 2 săptămâni la ortodocşi şi este, se pare, cel mai nou dintre posturi, fiind instituit abia în secolul al V-lea, pe măsură ce cultul Sfintei Marii a luat amploare. De-a lungul timpului durata acestui post a variat în funcţie de regiuni (Constantinopol, ţările vestice, Antiohia, etc.) de la 1 lună la 1 zi şi a fost generalizată în 1166, de sinodul de la Constantinopol, condus de patriarhul Luca Crysoverghi.
O specificitate care trebuie amintită este faptul că postul se prelungeşte în ziua sărbătorii, dacă aceasta coincide cu o zi de miercuri sau vineri, cu menţiunea că acum se dezleagă consumul de peşte, vin şi ulei.
Postul Sfintei Marii este cu atât mai plin de semnificaţie, cu cât se ştie că Maica Domnului a fost un exemplu de sfântă care şi-a petrecut viaţa rugându-se şi înfrânându-se de la nevoile trupului. Pe de altă parte, datorită varietăţii de fructe şi legume disponibile în acest sezon, se poate spune că postul Sânt-Măriei este unul dintre cele mai uşoare, deşi rânduielile Sfinţilor Părinţi interzic consumul de ulei şi vin, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică şi prescriu ajunarea până la ora 15, în zilele de luni, miercuri şi vineri.
Adormirea Maicii Domnului, Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria cum este numită de romano-catolici sau Sărbătorirea Binecuvântatei Fecioare Maria, cum o numesc anglicanii, este cea mai mare sărbătoare închinată Fecioarei Maria din Nazaret (Miryam), născută, conform tradiţiei, în anul 17 î.Hr., la Ierusalim, din bătrânii soţi Ioachim şi Ana şi care apare inclusiv în paginile Coranului ca cea căreia arhanghelul Gabriel (Gavriil) i-a vestit minunata Naştere.
Pe perioada postului, în tradiţia românească se ţine Ziua Ursului (2 august), o sărbătoare menită să apere de eventualele pagube provocate de acest animal şi tot acum se sfinţesc plantele tămăduitoare.
Încheiem prin a vă ura un post uşor şi o vară luminoasă!

Ana Maria Radu

Taguri: , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*