- Urban Lifestyle - http://retete.urbanlifestyle.ro -

Pregătit pentru post?

Posted By admin On 14 Noiembrie 2011 @ 9:24 am In Articole | No Comments

A început postul. Nu ca să ne oblige la o cură de dezintoxicare, nici ca să îi facă pe unii să se lase de fumat. Rostul lui este de a ne pregăti sufleteşte pentru sărbătoarea care se apropie. Curăţirea trupească trebuie fie şi ea parte a acestui proces, dar nu trebuie să înlocuiască rugăciunea şi căinţa.
Din păcate, în societatea modernã, postul a început să îşi piardă din semnificaţie. Dacă bunicii noştri înţelegeau prin post abţinere în scopul apropierii de Dumnezeu, astăzi, noi înţelegem prin post mai mult o “cură de slăbire”. Această perioadă din an ar trebui să însemne purificarea sufletului, pentru că ştim cu toţii că doar cel ce posteşte se poate împărtăşi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, prefăcute în cadrul Sfintei Liturghii din pâine şi apă.
Astăzi, dacă mai există câte o persoană care posteşte, rar se întâmplă să o facă pe tot parcursul postului, pentru că i se pare ceva este imposibil: serviciu, grabă, copii, toate apasă pe umeri. De unde timp şi energie pentru încă o obligaţie? Trebuie să cunoaştem faptul că Dumnezeu nu vrea de la noi imposibilul. El ne-a creat şi El ne cunoaşte limitele fiecăruia în parte. Auzim adesea scuze de genul: „eu nu postesc pentru că muncesc”, „eu nu, pentru că sunt bolnav”. Dar oare nu ne minţim pe noi înşine? De ce nu spunem: nu postesc pentru că nu vreau? Pentru că ne e frică. Fiecare trebuie să postească după limitele lui. Ne scuzăm că nu putem, dar nici nu încercăm.
Patriarhii Vechiului Testament ţineau post şi Însuşi Mântuitorul a postit fără pâine şi fără apă timp de 40 de zile. Evident, unui om îi este imposibil aşa ceva. Şi îi este imposibil şi pentru o perioadă mai scurtă, dacă din copilărie nu are un „antrenament”. În cadrul unei familii unde toate posturile se postesc integral nu vei auzi pe nici un membru plângându-se, pentru că cu aşa ceva s-a obişnuit şi i se pare normal.
Şi la urma urmei, ce rost mai are masa plină cu bucate de Paşte şi de Crăciun dacă aşa a fost pe tot parcursul postului? Din această cauză nu ne mulţumim cu sărbătorile noastre, nu ne bucurăm de ele şi împrumutăm de la alte popoare tot felul de holiday-uri. Se întâmplă să ne bucurăm că e sărbătoare, dar nu ştim ce sărbătorim. Şi acest lucru se întâmplă tocmai pentru faptul că nu ne pregătim pentru respectiva sărbătoare.
Iată cum trebuie respectat postul care tocmai a început şi haideţi să ne pregătim pentru bucuria Crăciunului şi să postim!
Se lasă sec în 14 noiembrie, de sfântul Filip, dar cum anul acesta această zi a fost vineri, postul a început din 14, nu din 15 noiembrie, cum se întâmpla de obicei. Pe parcursul celor 40 de zile, până în 25 decembrie, nu se consumă produse din carne, lapte şi ouă, iar în zilele de luni, miercuri şi vineri, vinul şi uleiul nu trebuie să mai facă parte din meniu. În schimb, sâmbetele şi duminicile avem „dezlegare” la aceste două alimente, precum şi la peşte. Aceeaşi permisiune o avem dacă vinerea, lunea sau miercurea coincide cu prăznuirea vreunui sfânt important sau o altă sărbătoare religioasă. Mult aşteptatul ajun ne pune pe masă fructe, grâu şi turte, în amintirea proorocului Daniil şi a celor 3 tineri din Babilon care mai înainte au închipuit Naşterea Domnului.
În final, amintim celelalte posturi de peste an şi îl rugăm pe Dumnezeu să ne dea puterea să ne pregătim cum se cuvine, pentru minunatul praznic al dente Naşterii lui Iisus.
- postul Adormirii Maicii Domnului între 1 august – 14 august (include ajunul praznicului -adormirea Maicii Domnului)
- postul Naşterii Domnului, din 15 noiembrie – 24 decembrie
- postul mare (sau Postul Sfintelor Paşti)
- postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel se ţine în funcţie de ziua Cincizecimii, adică începe lunea de după Duminica Tuturor Sfinţilor şi se termină pe 28 iunie
- fiecare zi de miercuri şi vineri mai puţin notate cu Harţi
- Ajunul Bobotezei (5 ianuarie)
- Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august)
- Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie), ultimele 3 sunt zile de ajunare.

Gheorghe Radu


Article printed from Urban Lifestyle: http://retete.urbanlifestyle.ro

URL to article: http://retete.urbanlifestyle.ro/2011/11/pregatit-pentru-post/

© 2009 Retete culinare romanesti si internationale - Editura Urban Lifestyle