Mesajul lui Moş Crăciun

Mesajul lui Moş Crăciun


Cea mai sfântă seară din an ne bate la poartă. Seara luminilor, a darurilor şi a prieteniei se apropie. De la 1 la 99 de ani, fiecare copil trăieşte, sub brad, emoţiile unui dar îndelung aşteptat. Chiar dacă bradul s-a transformat într-o simplă crenguţă verde, chiar dacă darul este un singur colind, chiar dacă din masa îmbelşugată a rămas o turtă şi o lumânare, Crăciunul ne face întotdeauna bogaţi. Reînveţi să râzi cu tot sufletul deşi te dor toate şi vremea copilăriei s-a pierdut printre decenii, găseşti un zâmbet de dăruit, deşi, până ieri, parcă toate grijile lumii se înghesuiau pe umerii tăi. Acesta este miracolul! Minunea pe care divinitatea o dăruieşte omenirii an de an. Hristos se naşte din nou aducând speranţă, spunând muritorilor că iubirea este darul suprem. În fiecare casă din lume, Lumina se naşte într-o iesle.
Chiar dacă te uiţi pe geam şi nu vezi nici un fulg de nea, întotdeauna ninge de Crăciun! („I’m dreaming of a white Christmas/Just like the ones I used to know“ Irving Berlin). Visul unui Crăciun nemuritor ne călăuzeşte vârstele. Primul colind, primul dar, prima oară când mama ţi-a spus despre magi şi despre Iisus, aceste amintiri rămân undeva într-un prezent continuu care reînvie o dată pe an.
E iarnă albă de Crăciun!
Sau, cel puţin, aşa se întâmplă în unele zone de pe Glob! Sunt locuri unde Moş Crăciun are ochelari de soare. Aşa se întâmplă în Australia, unde în decembrie e vară şi cald şi… vacanţă. Oamenii se adună, aprind lumânări, colindă, ba mai dau şi o tură de surf. Bradul de Crăciun? Zăpada? Acestea sunt aici imagini „exotice”, înlocuite de frunze de palmieri şi ferigi. Australienii merg la picnic de Crăciun şi majoritatea obiceiurilor sunt derivate din tradiţiile engleze şi irlandeze.
Tot din Europa s-au inspirat şi brazilienii care, de Crăciun, amenajează ieslea naşterii Mântuitorului în biserici, în locurile publice şi acasă. Şi aici Moş Crăciun (Papa Noel) şi-a adaptat costumul la temperaturile ridicate. În Brazilia festivitatea, slujba religioasă se numeşte „Missa de Galo”, de la cocoşul care, în miez de noapte, anunţă sosirea Crăciunului. Specifice sunt şi decoraţiunile realizate din flori proaspete, viu colorate, ca şi spiritul locuitorilor. Julemanden, aşa se numeşte bătrânul care aduce daruri copiilor danezi. Aceştia cred că el vine împreună cu corul de spiriduşi adăpostiţi, în timpul anului, în podurile caselor. Preparatul specific este budinca, dar nu orice fel de budincă ci una în care, bucătarul ascunde o migdală. O porţie se lasă seara pe prag pentru moş, iar restul este consumată de membrii familiei. Cel care va găsi migdala va fi norocos un an întreg. Tot migdale găsim şi în Spania, în multe prăjituri tradiţionale. Aici copiii îşi umplu papucii cu morcovi şi orz, pentru caii magilor.
În India, creştinii îşi împodobesc Crăciunul cu flori de mango şi lămpi. Toate colţurile pământului îşi au specificităţile lor, aşa cum desaga lui Moş Crăciun se umple diferit, de la casă la casă. Bătrânul vesel şi gras, cu barbă şi râs vesel, cu costum roşu şi sanie cu reni are multe nume, în funcţie de ţară: “Ded Moroz”, “Hoteiosho”, “Pere Noel”, “Viejo Pascuerro”, “Kanakaloka”, “Jultomten”, “Babbo Natale”, “Father Christmas”, “De Kerstman”, “Kris Kringle”.
Obiectiv vorbind, moşul nostru nu este mai bătrân de 200-300 de ani, dar au existat din totdeauna figuri mitologice similare.
Bătrânul darnic al zilelor noastre este un hibrid între modernitate şi simboluri religiose străvechi. Bunătatea lui nu face decât să ne deschidă inima pentru a putea primi bunătatea divină şi pentru a ne putea bucura de Naşterea Domului. Moşul este un simplu mesager, binevoitor, uneori sărac, al mesajului divin.
Astăzi s-a născut Hristos! Primiţi-L!

Ana-Maria Radu

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*