Poveste fără sfârşit: Moş Nicolae

Poveste fără sfârşit: Moş Nicolae


Cu toţii aşteptăm binemeritata ninsoare din noaptea de 5 spre 6 decembrie, motiv de sărbătoare atât pentru cei mici, cât şi pentru noi, cei mari. Căci e Sfântul Nicolae, zis Moş Nicolae sau Sân’Nicoară în Ardeal, cel care îşi scutură barba lui albă, provocând astfel prima ninsoare din an. Sau cel puţin aşa spune legenda.
Iată ce mai spune: Sfântul Nicolae, născut în jurul anului 340, în satul Patara, la nord de Bethleem, într-o familie înstărită, este educat încă din copilărie în spirit creştin. Inzestrat el însuşi cu nişte calităţi spirituale aparte (se cunosc cel puţin 21 minuni), îşi dedică viaţa ajutându-i pe semeni. După moartea părinţilor săi (el era copil pe atunci), hotărăşte să folosească averea moştenită făcând donaţii sau cadouri, ajutându-i pe cei săraci, devenind cunoscut pentru zelul şi dragostea pentru oameni. Una dintre cele mai cunoscute poveşti legate de binele pe care-l făcea este cea a celor trei surori necăsătorite, sărace, cărora le lasă în faţa uşii săculeţi cu aur drept zestre. Mai târziu, întemeiază mănăstirea Sionului, lângă Mira, capitala Lichiei, unde se retrage la bătrâneţe şi unde moare în data de 6 decembrie. De-a lungul timpului, Sfântul Nicolae a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi sfinţi, chipul lui fiind cel mai pictat dintre sfinţi, după cel al Fecioarei Maria. In cinstea lui s-au ridicat de asemenea mii de biserici.
Dar povestea nu se termină aici, Moş Nicolae este încă sărbătorit şi are însemnătate în casele şi sufletele românilor. Obiceiul darurilor a fost preluat de-a lungul timpului: mari pregătiri în rândul copiilor în seara de 5 decembrie deoarece aceştia trebuie să-l aştepte pe ‹‹Moşu’›› cum se cuvine, cu ghetuţele lustruite bine pentru a putea găsi în dimineaţa următoare cadouri sau dulciuri (cei mai putin cuminţi pot primi o nuieluşă în semn de avetizare). Nu numai copiii se bucură de ce primesc, oameni de tot felul îşi fac cadouri şi se bucură împreună de frumoasă zi de sărbătoare. Ce dovadă mai bună că Moş Nicolae este cu noi şi că spiritul lui ne va aminti mereu de frumoasele sărbători de iarnă şi de farmecul acestora!
Nu ne ramâne decât sa ne pregătim cizmuliţele şi să sperăm că şi de data asta generosul Moş Nicolae îşi va scutura barba lui albă de vreme, că vom avea parte de o ‹‹noapte albă››.

Mihaela Crăciun

Taguri: , , , , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*