Avocado sau “para aligatorului”

Avocado sau “para aligatorului”


Persea americana, copacul originar din America de Sud, celebru pentru fructele sale aparte, este apreciat însă şi ca plantă ornamentală, fiind foarte uşor de cultivat şi de întreţinut, având în vedere că se poate rezista şi în apartament, cu condiţia să nu-l umezim prea tare şi să aibă multă lumină. Frunzele lucioase, alungite la vârf, asemănătoare cu cele de portocal, verzi la suprafaţă şi cenuşii pe partea de jos, fac din acesta prilej de încântare pentru privire. Dar să revenim la fruct, aşa este cel mai bine cunoscut, aşa-zisa „para aligatorului”, cum o numeau băştinaşii sud-americani, datorită formei pe care acesta o are, cu o coajă de un verde intens, încreţită puţin, ce duce cu gândul la pielea aligatorului. În mijloc are un sâmbure înconjurat de un miez cremos, de culoare galben-verzuie.
Deşi vorbim despre un fruct, nu are chiar caracteristicile unuia, nici dulce, nici acrişor, nici intens aromat, gustul aminteşte mai degrabă de cel al alunelor, al untului, căci este într-adevăr bogat în grăsimi, monosaturate însă, ajutând la eliminarea colesterolului rău din sânge. Aşadar, seamănă mai mult o legumă decât cu un fruct, pe bună dreptate se foloseşte foarte des la bucătărie, în prepararea salatelor (aşa cum este, spre exemplu, celebra specialitate mexicană „guacamole”, preparată din avocado şi alte legume), a sosurilor, piureurilor sau la garnisirea anumitor preparate ce necesită coacere. Interesant pentru acest fruct-legumă est faptul că nu se coace în copac, el se culege la maturitate, dar se coace treptat, în câteva zile, aşa că dacă în general preferi fructele mai coapte, lasă-l vreo 4-5 zile înainte de a-l desface.
Foarte sănătos, prin conţinutul mare de fibre, vitamine şi potasiu, nu este de mirare că e aproape nelipsit din coşul cu legume şi ingrediente al gospodinelor. Este recomandat şi în curele de slăbire, datorită grăsimilor monosaturate pe care le conţine. Şi pentru cei care trec printr-o perioadă de slabă concentrare, o cură cu avocado n-ar strica.
Am tot vorbit despre pulpa acestui fruct, nu este de neglijat însă nici importanţa sâmburelui care, la o primă vedere, nu prea ar părea folositor. Atunci de unde avem uleiul de avocado? Tocmai din sâmburii aceştia se extrage preţiosul ulei, folosit mai ales în cosmetică, la prepararea măştilor pentru ten, a cremelor hidratante sau a loţiunilor de corp, ori ca tratament pentru părul uscat şi tenul acneic. Pe cât de benefic pentru noi, pe atât de periculos pentru animăluţe, aşa că nu vă hrăniţi animalul de companie nici cu frunze de avocado, nici cu fruct sau coajă, deoarece conţinutul mare de grăsimi este toxic pentru acestea.
Fie că ne bucurăm de aromele pulpei de avocado, în diverse mâncăruri, fie că ne răcorim cu sucul acestuia, că-l mâncăm pe pâine sau pur şi simplu vrem să ornăm casa cu acest copac verde tot timpul, „para aligatorului” ne oferă tot timpul nuanţe exotice.

Mihaela Crăciun

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Diete/Sănătate.

1 raspuns la Fructul de aur – koum quat

  1. Paulina a spus:

    pfui, nu-i chiar asa. mai mor si oameni pcfeert sanatosi. marea problema cu gripa asta e ca nu prea se stie exact ce e cu ea si cum ataca. mor mai mult tinerii (de obicei de gripa mor batranii), la unii oameni se manifesta foarte lejer, la altii e extrem de agresiva etc. deci marea problema e ca nu prea se stiu multe. altfel, imi inchipui ca o fi mare tambalau la tv. dar nici chiar de ignorat nu-i. (eu invat treburile astea de la nemti, aici nu-i nici o isterie, dar oamenii sunt un pic ingrijorati. mai ales ca a murit si o femeie de 40 si ceva de ani care nu avea nici o alta boala )

Exprimați-vă opinia

*