Flinstones şi o porţie de pop-corn

Flinstones şi o porţie de pop-corn


popcornCinema şi o pungă de pop-corn; parcă şi în „Flinstones” am văzut imaginea asta.
Într-adevăr, floricelele de porumb nu sunt tocmai o invenţie a modernităţii, ci au în spate o istorie de milenii, în America. Aici, pe actualul teritoriu al Mexicului, acum aproape 6 mii de ani, aztecii practicau chiar şi un joc al pop-cornului. Mai întâi se încălzeau pietre pe foc, apoi, deasupra lor, erau aruncate boabe de porumb care, din cauza căldurii explodau şi săreau. Jocul consta în prinderea lor şi necesita mai multe abilităţi, printre care viteza de reacţie şi atenţia. Destul de dificil, nu?
Mai trebuie să aflaţi că ceva mai la sud, în America Latină, pop-cornul expandat era materie primă pentru diferite articole vestimentare pentru femei şi intra în componenţa rochiei de mireasă.
Cel puţin aşa notau Cristofor Columb şi Fernando Cortez, primii europeni care au cumpărat vreodată pop-corn, de la indieni. Floricelele de porumb erau pe atunci considerate simboluri ale păcii şi bunăstării, iar băştinaşii confecţionau din ele şiraguri pe care le ofereau drept ofrande zeului fertilităţii şi al ploii, Tialoc.
Şi zeul apei şi al pescarilor era cinstit într-un fel asemănător de către aztecii care aruncau înaintea statuii boabe explodate. Ploaia de „momchitl”, un fel de boabe de porumb înflorite, era considerată grindină primită în dar de la zeu.
În zona Marilor Lacuri, porumbul era „explodat” în vase imense de lut, pline cu nisip fierbinte şi tot aici, pe la jumătatea mileniului trecut, erau foarte la modă berea şi supa preparate din acest ingredient.
Apropo, o delicatesă a indienilor era porumbul copt în ulei, direct pe ştiulete. În acest fel, floricelele căpătau o savoare deosebită, dulce şi puteau fi consumate direct de pe cotor.
Şi acum, despre întâlnirea europenilor cu pop-cornul: a fost dragoste la prima vedere şi coloniştii l-au adoptat instantaneu, servindu-l la micul dejun cu zahăr şi smântână. Aşa a arătat prima gustare cu cereale.
Prima maşină de copt floricele a fost inventată în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, iar în timpul Marii Foamete, porumbul a fost unul dintre alimentele care au ajutat la supravieţuirea Americii, mare consumator de pop-corn, până în prezent.

Ana-Maria Radu

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*