Ghimbirul – drumul către o sănătate de invidiat

Ghimbirul – drumul către o sănătate de invidiat


Este rizomul plantei erbacee Zingiber officinale, din familia Zingiberaceae, din care mai fac parte turmericul, cardamomul și galangal, se aseamănă cu hreanul. Botanistul englez, William Roscoe (1753-1831) i-a dat această denumire într-o publicație. Este cultivat de atâta timp încât originile sale sunt destul de incerte, în China, India – ajunge în vest acum 2000 de ani. Prin secolele 13-14, un kilogram de ghimbir valora cât o oaie și era deseori folosit ca monedă de schimb. Gimbirul proaspăt și cel uscat erau considerate ca provenind de la două plante, în consecință, în China purtau două denumiri – Gan-jiang și sheng-jiang. Rădăcina proaspătă era folosită în răceli, în inducerea transpirației, în stările de greață precum și purificator gastric. Cel uscat – era folosit în durerile de stomac, reumatism. Rădăcina uscată – fortifică stomacul și este un stimulent intestinal. În China modernă, pe lângă faptul că e un ingredient esențial în preparatele cu carne, este, de asemenea, un medicament – de aici soluții pe bază de extract sau tincturi de ghimbir – ca ameliorator al efectelor toxice asupra organismului. Vinul din ghimbir, obținut prin fermentarea strugurilor și a ghimbirului proaspăt, măcinat, a fost produs prima dată în Anglia. Prin anii 1832 vânzările de vin cu ghimbir au explodat odată cu epidemia de holeră, existând credința că această băutură oferă protecție contra bolii, datorită efectului digestiv. Acesta se consuma uneori cu limonadă. Arabii îl folosesc la cafea ca și cardamomul.

Medicina complementară

Indicațiile de uz intern, în medicina complementară, constau în prevenirea stărilor de greață, vomă asociate cu rău de mare, sarcină sau chimioterapia în cancer. Alte studii ne atrag atenția asupra efectului benefic asupra colesterolului, reducându-l, precum și asupra vaselor de sânge – ca anticoagulant – sau în ateroscleroze ce duc implacabil la atacuri de cord, deseori este considerat un adevărat panaceu.
Produsele pe bază de ghimbir se obțin din rădăcina uscată sau prin distilarea uleiurilor rădăcinii, planta conținând uleiuri volatile. Ghimbirul îl mai găsim sub formă de extracte, tincturi, capsule și uleiuri – pentru uz medical, apoi sub formă de pudră, murat – pentru uz culinar. Se recomandă a nu se folosi de copiii sub 2 ani, iar copiilor peste 2 ani li se ajustează doza în funcție de greutate, la recomandarea medicului doar.

Uz culinar

Este folosit ca și condiment în bucătăria chineză, indiană, cu un gust ușor astringent, iute, puternic, poate cel mai versatil condiment. Ghimbirul proaspăt poate fi folosit la ceaiuri sau la gătit, ca și condiment – se prepară băuturi cu ghimbir, pâine, sosuri, murături. Pentru a face ceai se fierbe ghimbirul, în care se adaugă miere, felii de portocală sau lamâie. Intra deseori în componeța vinegretelor pentru diverse salate sau în marinate – pentru cărnuri. Pudra se folosește chiar la prepararea bomboanelor datorită aromei sale puternice și la prepararea biscuiților. Cel proaspăt se potrivește bine cu peștele, legume, cu tofu sau tăieței, linte, carnea de pasăre. Utilizat cu precădere în bucătăria asiatică, ghimbirul pudră se obține prin măcinarea rădăcinii uscate. Cel conservat se obține din rădăcini tinere, proaspete, prin feliere apoi gătire în apă cu mult zahăr, până se obține un sirop. În America este celebră berea de ghimbir, o băutură soft, aromată în principal cu ghimbir și îndulcită cu zahăr.

Rețetă de băutură răcoritoare

1 lămâie
1 rădăcină de ghimbir, mică
1 L apă
Miere de albine
1 portocală, opțional
Mentă, opțional

Preparare:

Se stoarce lămâia (portocala) cu pulpă, ghimbirul se dă prin răzătoarea mică pentru a scăpa de ațe, se amestecă cu sucul și pulpa de lămâie și miere. Se toarnă un litru de apă. Se poate adaugă și mentă proaspătă, tocată.

Trucuri delicioase – delicatese cu ghimbir

Marinată – din ghimbir proaspăt, tocat, cu usturoi, sos de soia și ulei de susan – ideală pentru pui, pește, carne, chiar legume
Sos pentru pui – ghimbir proaspăt, decojit, în sherry – rezultă un lichid aromat, bază pentru sosul pentru pui.
Sirop de ghimbir – se infuzează câteva felii de ghimbir proaspăt în sirop de zahăr – se poate turna peste salatele de fructe, în ceaiuri sau limonade.
Băutură indiană de vară – se decojește o rădăcină proaspătă – se blendează cu iaurt gras, cu puțină sare.
Ghimbir pudră – amestecat cu zeama de la o limetă – se amestecă bine cu unt – cu pasta obținută se unge peștele pentru grătar.
Ghimbirul cristalizat – se potrivește cu ciocolata amăruie.

Taguri: , , , , , , , ,
Categorii: Diete/Sănătate.

1 raspuns la Fructul de aur – koum quat

  1. Paulina a spus:

    pfui, nu-i chiar asa. mai mor si oameni pcfeert sanatosi. marea problema cu gripa asta e ca nu prea se stie exact ce e cu ea si cum ataca. mor mai mult tinerii (de obicei de gripa mor batranii), la unii oameni se manifesta foarte lejer, la altii e extrem de agresiva etc. deci marea problema e ca nu prea se stiu multe. altfel, imi inchipui ca o fi mare tambalau la tv. dar nici chiar de ignorat nu-i. (eu invat treburile astea de la nemti, aici nu-i nici o isterie, dar oamenii sunt un pic ingrijorati. mai ales ca a murit si o femeie de 40 si ceva de ani care nu avea nici o alta boala )

Exprimați-vă opinia

*