Macul de câmp – simbolul somnului adânc şi al morţii

Macul de câmp – simbolul somnului adânc şi al morţii


A fost considerat simbolul somnului pentru că din maci se extrage opium, şi al morţii deoarece are culoarea roşie ca sângele.
O legendă greacă spune că macul a fost creat de Somnus, zeul somnului pentru a o ajuta pe Ceres, zeiţa recoltelor, care era epuizată după ce-şi căutase fiica rătăcită, neavând putere să dea rod recoltelor de grâu. Macii au ajutat-o să doarmă şi după ce şi-a revenit, grâul a început să crească din nou. De aici credinţa că, prezenţa macilor în lanul de grâu este esenţială pentru recoltă.
Macul de câmp (Papaver Rhoeas) impresionează prin frumuseţe, dar şi prin calităţile sale terapeutice. Este o plantă erbacee, din familia Papaveraceae, anuală, înaltă de 20-90 cm, cu frunzele alungite, tulpină ramificată şi corolă din 4 petale de culoare roşu aprins, cu o pată neagră la baza lor.
Planta oferă medicinei alternative doar petalele numite şi paparoane, restul plantei fiind toxică. Ele se culeg doar în momentul în care se deschid şi numai după ce roua s-a ridicat. Se pot usca la soare sau artificial, la o temperatură maximă de 35 de grade C. Din 8 Kg de petale se obţine 1 Kg de produs uscat.
Ceaiul din petale de mac este folosit cu succes la bronşită, răceală sau stări gripale. În combinaţie cu flori de nalbă, pătlagină sau tei poate combate insomnia, stările de nervozitate, astmul sau crampele abdominale.
Macul de câmp poate fi confundat uneori cu alte specii de mac (papaver somniferum, papaver dubium) care au conţinut variat de morfină. Folosirea capsulelor din aceste specii poate provoca intoxicaţii grave, stări de precomă şi chiar moartea.

A.E.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Diete/Sănătate.

1 raspuns la Fructul de aur – koum quat

  1. Paulina a spus:

    pfui, nu-i chiar asa. mai mor si oameni pcfeert sanatosi. marea problema cu gripa asta e ca nu prea se stie exact ce e cu ea si cum ataca. mor mai mult tinerii (de obicei de gripa mor batranii), la unii oameni se manifesta foarte lejer, la altii e extrem de agresiva etc. deci marea problema e ca nu prea se stiu multe. altfel, imi inchipui ca o fi mare tambalau la tv. dar nici chiar de ignorat nu-i. (eu invat treburile astea de la nemti, aici nu-i nici o isterie, dar oamenii sunt un pic ingrijorati. mai ales ca a murit si o femeie de 40 si ceva de ani care nu avea nici o alta boala )

Exprimați-vă opinia

*