MADE IN kitchen – Călătoriile cratiţei prin lume (I)

MADE IN kitchen – Călătoriile cratiţei prin lume (I)


DiegoVelazquez_ViejafriendohuevosDespre o cultură poţi afla multe atunci când îi ajungi la cratiţă, cu alte cuvinte bucătăria unui popor vorbeşte pe îndelete despre personalitatea acestuia, despre modul în care trăieşte: agapele greceşti vorbesc despre ospitalitatea şi vitalitatea acestui popor, sosurile franţuzeşti ne învaţă despre înclinaţia spre sofisticat a urmaşilor lui Napoleon. Toate ne spun ceva.
Dar haideţi să pornim la drum, să ne luam tigaia în spate şi să cunoaştem o parte din lume într-un mod puţin diferit de cum ne obişnuisem până acum.
Prima dată la vecini.
Ungaria este patria papricăi, a piperului, a afumăturilor de porc şi a ardeiului iute, una peste alta a… gulaşului şi a papricaşului, toate îngroşate bineînţeles cu rântaş de făină, sos gras şi omniprezenta smântână. O masă bună şi un pic de desert, doar nu degeaba ungurii sunt fani ai dulciurilor: ce ziceţi de dobos? sau poate beigli? sau kuglóf? În fine, luaţi o gură de palinka şi haideţi să ne mutăm mai la sud, la ceilalţi vecini ai noştri, bulgarii.
Tigaia Bulgariei ascunde mai mult sau mai puţin vădit multe elemente specific turceşti, civilizaţie care, datorită contextului istoric şi-a pus amprenta şi pe celelalte culturi din zonă, inclusiv pe cea românească. Bulgarului îi place iaurtul şi laptele acru, se dă în vânt după halva, baclavale şi compoturi (din fructe uscate), dar ştie să se bucure şi de mâncăruri mai serioase, precum gyuvetch-ul, plachia, iahnia de fasole, musacaua sau celebra supă tarator (supa rece de vară, din iaurt, castraveţi, usturoi, ulei, alune). Una peste alta, vorbim despre o largă varietate de legume: fasole, ardei, roşii, de preparate din carne de vită, dar şi despre o paletă de gusturi mai degrabă picate, date de boia, piper, cimbru şi merudia (pătrunjel). Nu, n-am uitat de sarmale, doar că bulgarul le spune sarmi.
Şi dacă tot am vorbit despre vecini şi influenţe, să tragem cu ochiul într-o tigaie mai mare, ceva mai la est, în Rusia! Leit-motiv rămâne şi aici smântâna, vodka şi… ceaiul din samovar. La noi au trecut, printre altele, colţunaşii, borşul şi… supa de varză.
Ştiaţi că ruşii au şi ei raviolii lor: pelmeni, adică un fel de găluşte fierte din paste făinoase, umplute în general cu carne tocată de porc, vită şi miel, ceapă şi usturoi? Se spune că pelmeni au fost împrumutaţi de la tătari şi de la popoarele finice din Taiga, Siberia şi Munţii Ural şi că în fino-ugrică denumirea lor se traduce pâine în formă de ureche. Pelemeni se servesc cu unt, smântână şi diferite sosuri pe bază de oţet, muştar şi hrean.
Gata pentru astăzi, ne răcorim cu o gură din băutura care a inspirat berea acum 5 milenii, Kvass, şi mergem acasă. Ne întoarcem în curând cu o tigaie germanică!

Ana-Maria Radu

Taguri: , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*