MADE IN kitchen – Călătoriile cratiţei prin lume (II)

MADE IN kitchen – Călătoriile cratiţei prin lume (II)


DiegoVelazquez_ViejafriendohuevosDupă o scurtă plimbare prin bucătăriile învecinate plaiurilor noastre, promisesem data trecută o tigaie germanică.
Să poposim aşadar în… Germania, unde, printre ingredientele preferate se află carnea, în special cea de porc, vită sau pui. Ştiaţi că în medie un neamţ consumă undeva între 30 şi 35 kg de carne pe an şi că aici sunt disponibile peste 1500 de reţete tradiţionale de cârnaţi ?
Dintre legumele care asortează meniul casei amintim sparanghelul şi varza (fie ea albă, roşie, creaţă, acră sau de Bruxelles), iar la capitolul garnituri, menţionăm Maultaschen, un preparat înrudit cu ravioli : paste cu ou, umplute cu diverse amestecuri, populare mai ales în partea de sud a Germaniei.
La capitolul gusturi şi condimente, nu aveţi de ce să vă feriţi papilele gustative, pentru că în afară de muştarul pentru celebrii cârnaţi şi în afară de pasta cu hrean, nu sunt prea multe mâncăruri picante. Tipic este însă gustul de scorţişoară şi anason asociat în special cu dulciurile specifice de Crăciun. Dintre prăjituri, vă servim cu o porţie de tartă cu brânză, o felie de tort Pădurea Neagră (Schwarzwälder Kirschtorte) cu cireşe sau poate puţină budincă din fructe uscate, Rote Grütze, servită cu câte o lingură de frişcă sau cremă de vanilie. Mmmm…
N-am spus nimic despre pâine ?! Germanii cunosc sute de reţete ale acestui preparat, de la pâinea integrală, Graubrot, cu secară, Schwarzbrot, cu seminţe de dovleac şi de floarea-soarelui la renumitele chifle Brötchen şi pâinea dulceagă de Westfalia coaptă în aburi.
Frühstück cu pâine prăjită, marmeladă, ouă, şuncă, lapte şi cafea, Mittagessen şi Abendessen. Nu, n-am uitat de bere ! Ieftină şi bună, această băutură nu mai are nevoie de prezentare. Totuşi, dintre specialităţi amintim de berile bavareze slabe sau din grâu, de berea neagră Altbier, specifică regiunii din bazinul inferior al Rinului sau de Berliner Weiße, specialitatea acrişoară aromată cu suc de zmeură, tipic berlineză.
În fine, în cratiţa neamţului preparatele au iz de bucătărie austriacă şi elveţiană, mai ales în Bavaria, dar şi aromă franţuzească, dacă ne referim la regiunile din vestul Germaniei, cu alte cuvinte… cratiţele comunică între ele.
Ne oprim aici. Ar mai fi trebuit poate să spunem ceva despre Leberwurst, un fel de cârnat din ficat, un posibil părinte al leberului de la noi (?), dar revenim în curând cu… foie gras şi alte delicatese din ţara lui Voltaire! Auf Wiedersehen!

Ana Maria Radu

Taguri: , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*