Arţarul şi siropul său

Arţarul şi siropul său


sirop_de_artarArbore rezistent, ce înfloreşte primăvara înainte de a înfrunzi, cu lemnul alb şi tare, cu frunze lucioase, despicate în cinci lobi lungi şi ascuţiţi, arţarul (l’érable) a fost ales ca simbol al Canadei(deoarece corespunde diviziunii provincii-teritorii) din anul 1964. Frunza de arţar apare în centrul drapelului Canadei, fiind simbolul cel mai vizibil al acestei ţări.
Acest copac pare să aibă un rol important în istoria Canadei, mai ales unul comercial, arţarul fiind căutat pentru lemnul său (a cărei rezistenţă este importantă pentru fabricarea de mobilă, pentru amenajările interioare), dar şi pentru zahărul acestuia. Da, zahăr, deoarece se cunosc 10 specii ce răsar în Canada: arţarul de zahăr, arţarul negru, arţarul argintiu, arţarul roşu, arţarul fin, arţarul ţepos, arţarul de Pennsylvania, arţarul cu frunze mari, arţarul negondo, arţarul circiné. Din acest zahăr de arţar se fabrică siropul de arţar, cunoscut în toată lumea pentru calitatea şi efectele sale benefice asupra corpului uman; se foloseşte cel mai adesea ca îndulcitor pentru deserturi, având un gust fin de caramel.
În era timpurie a colonizărilor europene, în ținutul nord-estic al Americii de Nord, nativii americani le-au arătat coloniștilor cum se obține rudimentar seva arțarilor, și anume – în sezonul rece spre cel de primăvară, înainte ca vegetația să prindă viață, din trunchiul anumitor tipuri de arțari. În zilele noastre s-a dezvoltat un adevărat cult pentru ceea ce are să devină siropul de arțar – din 40 de litri de sevă obținută, prin fierbere se obține 1 litru de sirop, concentrând conținutul de zahăr prin evaporarea apei. În secolele 17 și 18, seva de arțar a devenit o sursă majoră pentru obținerea zahărului, atât în formă lichidă cât și solidă – cristalizat. Europenii au revizuit oarecum metodele de extracție, au făcut niște găuri în trunchiul copacilor, în care au introdus niște cilindri prin care se scurgea seva în găleți sau alți recipienți. La ora actuală, Canada produce mai mult de 80% din cantitatea de sirop de arțar de pe glob, iar producția din Quebec este controlată printr-un sistem de management bine pus la punct.
Siropul de arțar și imitațiile artificiale ale acestuia sunt topping-urile preferate pentru vafe, clătite, plăcinte, dar acesta poate fi folosit și ca parte componentă a unui sos pentru diverse preparate culinare, pe bază de carne de pui, de asemenea intră în compoziția biscuiților, aluaturilor, până și cafeaua sau ceaiul pot fi gustate cu sirop de arțar în locul altor îndulcitori dând o savoare catifelată.
Valoarea calorică per linguriță este de 52 de calorii, siropul de arțar conține potasiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, mangan, fier și seleniu – foarte importante pentru diverse afecțiuni.
Zincul furnizat de siropul de arțar – bun pentru inimă – acționează ca un antioxidant, acesta ajută la scăderea incidentelor de ateroscleroză la inimă. Zincul și manganul sunt aliați importanți ai sistemului imunitar, mai ales pentru copii, manganul comportându-se ca un imunostimulator. Siropul de arțar poate ajuta la buna funcționare a sistemului reproducător al bărbatului, la bărbat zincul are concentrația sa cea mai mare în prostată decât în oricare alt țesut uman, iar nivelurile scăzute de zinc din această glandă – duce la un risc crescut de cancer de prostată. Manganul se comportă ca un catalizator în sinteza acizilor grași și colesterolului – participând la producerea de hormoni feminini – binefăcător în sănătatea reproductivă. Totuși, se recomandă un consum moderat în combinații, nicidecum un păhărel pe zi de sirop, atrag atenția nutriționiștii. Deci cumpătare!
Prin urmare, pe duminică seara, la o clătită cu sirop de arțar!

Taguri: , , , ,
Categorii: Diete/Sănătate.

1 raspuns la Fructul de aur – koum quat

  1. Paulina a spus:

    pfui, nu-i chiar asa. mai mor si oameni pcfeert sanatosi. marea problema cu gripa asta e ca nu prea se stie exact ce e cu ea si cum ataca. mor mai mult tinerii (de obicei de gripa mor batranii), la unii oameni se manifesta foarte lejer, la altii e extrem de agresiva etc. deci marea problema e ca nu prea se stiu multe. altfel, imi inchipui ca o fi mare tambalau la tv. dar nici chiar de ignorat nu-i. (eu invat treburile astea de la nemti, aici nu-i nici o isterie, dar oamenii sunt un pic ingrijorati. mai ales ca a murit si o femeie de 40 si ceva de ani care nu avea nici o alta boala )

Exprimați-vă opinia

*