Brânza, parte din alimentaţia noastră zilnică

Brânza, parte din alimentaţia noastră zilnică


Cheese still lifeTai o felie de brânză şi o aşez pe farfurie, mai tai câteva, văd că e tare gustoasă. Brânza…povestea ei se pierde în istorie, şi totuşi reapare de fiecare dată pe masa noastră, fie ca aperitiv, ca desert, sau în compoziţia altor preparate.
Atât de comun în ziua de astăzi, acest aliment se bucură de o mare atenţie în rândul producătorilor, care caută tehnici diverse de rafinare. Foarte apreciată în perioada romană, brânza era nelipsită din alimentaţia de zi cu zi, a cărei tehnică de producere a fost descoperită cu mult timp înainte. Există în acest sens şi o anecdotă care povesteşte despre un nomad arab ce cară lapte într-un recipient din stomac de animal, în încercarea de a ajunge în partea cealaltă a deşertului; la un moment dat acesta observă formarea brânzei şi separarea acesteia de zer, datorită cheagului din stomac. Acum este clar de unde s-a pornit şi producerea cheagului care cunoaşte în ziua de astăzi tehnici diverse de preparare, de calitatea acestuia depinzând în bună parte şi gustul brânzei.
Laptele era în vremuri îndepărtate hrana de bază, astfel că descoperirea brânzei nu a făcut decât să diversifice modalitatea de a-l consuma, unde mai punem gustul şi proteinele sănătoase…fireşte că se bucură în continuare de atâta apreciere. La capitolul păstrare, înainte de descoperirea cheagului, exista metoda de a conserva laptele acru prin sărarea şi presarea acestuia.
Indiferent de sortimentul de brânză ales (că doar există în lume sute…), tare sau semi-tare, indiferent că englezul îi spune cheese sau că în Franţa i se spune fromage, fromagio în italiană, brânza este un aliment clasic şi actual, apreciat de majoritatea dintre noi, chiar dacă a devenit atât de comună, încât şi unele expresii ale noastre fac referire la asta (cum este „nu-i mare brânză”).
Franţa, Elveţia, Olanda, Anglia, Italia sunt ţările cele mai renumite din punct de vedere al producţiei de brânză, enumerăm celebrele bleu de bresse (brânză albastră, fabricată în localitatea Bresse din Franţa), brie, camembert, cantal, epoisses (preferată de Napoleon) sau englezeasca cheddar, brânza olandeză edam, cea elveţiană emmental. Pentru francezi, o brânză fină, bună, este tot timpul servită cu un pahar de vin, ales nu la întâmplare, ci după câteva „reguli” ale lor, bazate pe contraste, cum ar fi spre exemplu: la brânzeturile mai acrişoare, se recomandă un vin dulce, cele foarte sărate cu un vin sec.

Mihaela Crăciun

Taguri: , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*