Bucătăria mediteraneană

Bucătăria mediteraneană


800px-Mediterranean_Sea_political_map-fr_svgConceptul de bucătărie mediteraneană este unul destul de nou în literatura de specialitate. El a început să fie popularizat mai ales în anii `80, odată cu moda dietelor care promovau un stil de viaţă sănătos, natural, uşor. Mediteranean în bucătărie înseamnă peşte, ulei de măsline, brânzeturi, pita, hummus, preparate gătite pe grill, multă verdeaţă şi tot ceea ce în general este considerat a fi benefic pentru sănătate.
Foarte la modă, în parte datorită turismului din zonă, această bucătărie este în fapt un cumul de principii aparţinând diferitelor culturi care împart malurile Mediteranei şi care se caracterizează prin diversitate şi… flexibilitate.
Aşa se face că în meniul mediteraneean intră, pe lângă mult soare şi mişcare, o doză importantă de echilibru: este vorba despre moderaţia cu care se foloseşte carnea (de peşte şi pui), vinul, ouăle şi caloriile, în general. Fără să se asemene unei diete restrictive şi greu de suportat, meniul mediteranean ne oferă porţii mari şi colorate de fructe şi legume, cereale, brânzeturi şi mult iaurt.
Desigur, în ciuda similitudinilor datorate climei şi condiţiilor socio-geografice, nu putem vorbi despre uniformitate atunci când ne referim la bucătăriile din bazinul Mării Mediterane. Spre exemplu, dacă în Grecia, în Creta şi în Italia, vinul este condiment, băutură şi ingredient aproape omniprezent, în ţările din nordul Africii, el este respins de lumea musulmană. Nici uleiul de măsline, cvazi-simbol mediteranean, nu are aceeaşi popularitate în nordul Italiei ca în sudul Greciei… şi exemplele pot continua.
Deşi lista nu este neapărat fixă, vom enumera în continuare principalele ţări la care nutriţioniştii şi bucătarii apelează atunci când caracterizează bucătăria mediteraneană. În primul rând vom aminti Grecia, Italia şi Spania, apoi nu vom trece cu vederea nici sudul Franţei şi nu vom omite nici capitole din bucătăriile libaneză, libiană, marocană, malteză, turcă şi chiar israeliană.
Ca şi bucătăria americană, bucătăria mediteaneană se caracterizează prin diversitate, însă, spre deosebire de aceasta, meniul de pe malurile Mediteranei oferă consumatorilor săi cea mai mică rată de boli de inimă şi cancer şi în general o speranţă de viaţă peste media occidentală.
Aşa că, în loc de hamburger şi cola, vă invităm la o porţie de tzatziki şi poate la un pahar de vin sau airan, dacă nu vi se pare că ne îndepărtăm prea mult de Mediterană.
Vacanţă plăcută!

Ana-Maria Radu

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*