- Urban Lifestyle - http://retete.urbanlifestyle.ro -

Cozonac, pască şi ouă roşii

Posted By admin On 11 Aprilie 2012 @ 9:15 am In Bucătăria românească,Mâncăruri cu brânză,Mâncăruri cu ouă,Pâine şi patiserie,Reţeta săptămânii,Reţeta zilei,Reţete cu poze,Reţete de Paşti | 1 Comment


Pasca

Pentru aluat:

500 g făină albă
220 ml apă
50 ml ulei
coajă rasă de lămâie
25 g drojdie
2 linguriţe zahăr
1 linguriţă sare

Umplutura:

1 kg brânză burduf
5 ouă

Preparare:

Se face o maia din 2 linguri făină, 2 linguriţe zahăr şi 70 ml apă călduţă, se lasă 5 minute să crească. Într-un vas se cerne făină, se face o gaură la mijloc în care se incorporează maiaua, se omogenizează, se frământă adăugând apă gradual, apoi uleiul. Se frământă un aluat elastic, de pâine, care se lasă apoi la temperatura camerei să crească, cca 1 ½ oră.
Între timp se amestecă brânza burduf cu ouăle întregi, se frământă până se formează o pastă omogenă. Aluatul se împarte în trei, se întind două foi de grosime potrivită, de mărime egală, prima foaie se aşază pe fundul unei forme rotunde, unsă cu unt şi pudrată cu făină, deasupra foii se întind 2/3 din compoziţia de brânză, apoi se aşterne încă o foaie, deasupra un strat de brânză.
Din aluatul rămas, se fac două împletituri, una aranjându-se de jur împrejurul pascăi, cealaltă în formă de cruce. Pasca se unge cu un ou bătut, apoi se dă la cuptor, la foc mic, cca 45 de minute.

( fotografii)
1 Ianuarie 1970


Ouă înroşite în foi de ceapă

Ouăle se pot înroşi şi prin metode naturale cum ar fi fierberea lor în foi de ceapă roşie sau galbenă. Nu trebuie decât să degresaţi ouăle şi să le puneţi la fiert împreună cu foile de ceapă, apă, sare şi puţin oţet, se lasă să fiarbă cca 30 de minute, la foc mic, când sunt gata se bagă sub jetul de apă rece, pentru a se putea curăţa mai uşor. Se ung cu un şerveţel îmbibat cu ulei sau untură – pentru luciu.

( fotografii)
1 Ianuarie 1970

Cozonac cu nucă

Ingrediente:

800 g făină albă
2 gălbenuşuri + 1 ou întreg
40 g drojdie
300 ml lapte
60 ml ulei
150 g zahăr
coajă rasă de lămâie
un vârf cuţit sare
170 g nucă măcinată

Preparare:

Se pregăteşte o maia din 2 linguri făină, cu drojdie, 2 linguriţe zahăr şi 70 ml lapte, se lasă să crească 5 minute. Separat, se bat ouăle cu zăhăr, coajă de lămâie şi 4 linguri lapte. Într-un vas mare se cerne făina, se toarnă maiaua, se amestecă, apoi se incorporează ouăle bătute, se toarnă lapte călduţ şi se frământă aluatul. În timp ce se frământă se toarnă şi uleiul, se face un aluat elastic, care se lasă să crească pentru 1 ½ oră, la temperatura camerei.
Aluatul obţinut se porţionează în două, se întind două foi dreptunghiulare, de grosimea unui deget, se presară nucă, amestecată în prealabil cu zahăr şi scorţişoară, iar foaia se rulează. Se procedează la fel şi cu cealaltă. Cozonacii se mai lasă 10 minute să crească, apoi se ung cu ou şi se dau la cuptor.

( fotografii)
1 Ianuarie 1970


Article printed from Urban Lifestyle: http://retete.urbanlifestyle.ro

URL to article: http://retete.urbanlifestyle.ro/2012/04/cozonac-pasca-si-oua-rosii/

© 2009 Retete culinare romanesti si internationale - Editura Urban Lifestyle