Sărbătoarea creştină “Duminica Floriilor”

Sărbătoarea creştină “Duminica Floriilor”


intrarea_domnului_in_ierusalim„Vin Floriile cu soare / Şi soarele cu Florii”…răsună în minte versurile lui Alecsandri, ce stârnesc voie bună şi ritm vioi, cu gândul că mai sunt câteva zile până la sărbătorirea acestei duminici de Florii, semn al primăverii, al naturii înfloritoare. Celebrată cu o săptămână înaintea Paştelui ortodox, Duminica Floriilor are mai înainte de toate caracter religios, evocând momentul biblic al Intrării Domnului în Ierusalim şi întâmpinarea lui cu rămurele înflorite de măslin şi de finic (smochin), culminată cu decizia de a-l răstigni. Momentul este oarecum reconstituit, astfel că în această zi creştinii obişnuiesc să meargă cu ramuri de salcie la biserică (din lipsă de măslini sau smochini), care vor fi sfinţite de către preot şi mai apoi se vor folosi la decorarea ferestrelor caselor, icoanelor, oglinzilor, purtătoare astfel de noroc. Aceste rămurele sfinţite simbolizează biruinţa asupra morţii, căci sărbătoarea este precedată de Sâmbăta Floriilor, cea care evocă momentul biblic al morţii lui Lazăr şi învierea acestuia de către Iisus, motiv pentru care ziua de sâmbătă este dedicată comemorării morţilor. Tot atunci femeile obişnuiesc să pregătească un soi de plăcinte pe care le împart săracilor. Salcia însăşi este un simbol al vieţii şi al morţii, prin faptul că ea creşte singură mai ales în locurile abundente în apă, înfloreşte şi îşi „aruncă” singură florile, înainte de a se forma rodul, astfel că vorbim despre o specie care se înmulţeşte prin proprii vlăstari, şi nu prin seminţe.
Floriile simbolizează totodată începutul Săptămânii Patimilor, clipe solemne, de post negru şi rugăciune continuă, concretizate în slujbe şi denii specifice. În Duminica Floriilor este dezlegare la peşte. În vremuri îndepărtate, această zi era dedicată botezării celor care doreau să devină creştini, moment rămas în istorie cu numele Duminica Aspiranţilor.
Dincolo de această semnificaţie religioasă, Floriile mai înseamnă şi renaşterea naturii, momentul când înfloresc sălciile, zi dedicată zeiţei romane Flora (a florilor), nu degeaba s-a răspândit obiceiul de a sărbători şi persoanele cu nume de floare. Cât despre superstiţii, nu puteau lipsi: în noaptea de dinaintea Floriilor, fetele îşi pun sub pernă o oglindă şi flori de salcie, pentru a-şi visa sortitul; despre cei care se împărtăşesc în această duminică, se spune că li se va îndeplini orice dorinţă; nu se face curăţenie, în schimb se pot aerisi hainele, dar nicidecum nu se spală părul, asta dacă nu cumva vrei să albeşti ca pomii înfloriţi (sau cel puţin aşa se spune, în popor). Tradiţia mai spune că aşa cum va fi vremea de Florii, aşa va fi şi în prima zi de Paşti.
Îmbinare de ritualuri religioase, sărbătoarea Floriilor are o semnificaţie de bază pentru români, aceea a celebrării miracolului vieţii, a bucuriei de a trăi, fie sub aspect pur religios, fie cu gândul la petrecerea pentru Florina, Camelia, Margareta sau Florin…

Mihaela Crăciun

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*