Leuşteanul-condiment şi tratament

Leuşteanul-condiment şi tratament


leusteanLeuşteanul sau Levisticum officinale, din familia pătrunjelului, este o plantă perenă mediteraneană, foarte des întâlnită în bucătăria românească, unde se folosesc atât frunzele acesteia, cât şi seminţele sau rădăcina. Datorită faptului că se cultivă cu uşurinţă, leuşteanul este aproape nelipsit din grădinile cu zarzavat, având în vedere că odată cultivat, el trăieşte în jur de 7 ani, aşa că nu e nevoie să fie plantat în fiecare an. Datând încă din antichitate, era foarte apreciat în bucătăria romană, prin aroma plăcută pe care o oferă mâncărurilor de cartofi, sosurilor de roşii, supelor sau marinatelor. Tot de pe atunci s-a observat efectul să benefic asupra indigestiilor, gastritei, aşadar dincolo de întrebuinţarea sa culinară, „banalul” leuştean poate fi considerat şi plantă medicinală şi toată componentele sale contribuie la starea noastră de bine.

Aşadar, frunzele verzi calmează şi apoi vindecă rănile deschise, având rol antiseptic. Se pune că încă din timpuri străvechi marinarii sosiţi din lungi călătorii, obişnuiau să mănânce leuştean fiert pentru vitaminizarea organismului. Ceaiurile din frunze de leuştean au şi ele efect curativ, printr-un consum regulat reuşindu-se topirea grăsimilor acumulate pe ficat, prin urmare o circulaţie echilibrată; nu degeaba este o componentă a ceaiurilor de slăbit, doar reglează digestia. Tot frunzele sunt cele care ajută la tratarea petelor apărute pe piele, fie în urma unor afecţiuni interne, fie la contactul cu anumite substanţe chimice, dacă se freacă zona afectată cu frunze proaspete le leuştean, timp de câteva zile. Tot sub formă de infuzii, are acţiune terapeutică asupra aparatului respirator. Leuşteanul se foloseşte şi ca tratament pentru anorexie, stimulează pofta de mâncare atunci când este consumat cu 10 minute înainte de masă, datorită uleiurilor volatile pe care le conţine; astfel problema poftei de mâncare fiind rezolvată, se ameliorează şi starea de anorexie psihică.
Ceaiurile din seminţele de leuştean sunt şi ele benefice în problemele digestive, având rol diuretic şi tratează tulburările menstruale. Rădăcina este şi ea întrebuinţată ca medicament, sub formă uscată şi măcinată care aduce o mână de ajutor acelora care au probleme cardiace.
Cât despre aspectul culinar, leuşteanul este des folosit la mâncărurile de carne, ciorbelor de miel, o aromă deosebită o dă supei de fasole boabe sau tocanelor combinate. Dealtfel, se pot adăuga frunze de leuştean, tăiate mărunt sau întregi, aproape în orice mâncare. Aşadar, dacă nu ceaiuri şi preparate cu leuştean, atunci mâncăruri gustoase şi sănătoase aromate cu acest condiment verde.

Mihaela Crăciun

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Diete/Sănătate.

1 raspuns la Fructul de aur – koum quat

  1. Paulina a spus:

    pfui, nu-i chiar asa. mai mor si oameni pcfeert sanatosi. marea problema cu gripa asta e ca nu prea se stie exact ce e cu ea si cum ataca. mor mai mult tinerii (de obicei de gripa mor batranii), la unii oameni se manifesta foarte lejer, la altii e extrem de agresiva etc. deci marea problema e ca nu prea se stiu multe. altfel, imi inchipui ca o fi mare tambalau la tv. dar nici chiar de ignorat nu-i. (eu invat treburile astea de la nemti, aici nu-i nici o isterie, dar oamenii sunt un pic ingrijorati. mai ales ca a murit si o femeie de 40 si ceva de ani care nu avea nici o alta boala )

Exprimați-vă opinia

*