Râsul: „medicament” gratuit (Terapie prin râs)

Râsul: „medicament” gratuit (Terapie prin râs)


raszambet

Motto: „Detaşaţi-vă şi priviţi viaţa ca un spectator, pentru că multe drame se pot transforma în comedii!”, Henri Bergson.

Feţe alungite, cu licăriri de tristeţe în ochi, cu alte mii de probleme şi dureri, în minte şi în suflet, gata să izbucnească şi să afecteze şi fizic…Nu aşa ne-ar plăcea lumea asta, nu aşa ne-ar plăcea persoanele din jurul nostru, totul şi-ar pierde din farmec…aşa că haideţi să găsim motive să ne bucurăm şi de împliniri mărunte. Haideţi să râdem de un banc bun, de farsa unui prieten, de jocul vesel al pisicuţei agăţată de perdeaua din sufragerie, de amintiri din copilărie…
De ce oare de secole încoace au existat oameni a căror meserie este de a-i face pe alţii să râdă, de ce s-au inventat filme de comedii sau desene animate cu tot felul de caricaturi, toate având acelaşi scop: a-i amuza pe alţii?! Pentru că de obicei există un stimulent care ne face să ne bucurăm, să râdem…este ca şi atunci când nu putem râde dacă ne gâdilăm singuri, psihicul nostru reacţionează atunci când este luat prin surprindere, ceea ce nu se întâmplă când ne gâdilăm singuri. Sau ce ziceţi de Cluburile de râs fondate de doctorul indian Kataria? Şi de ce, într-adevăr, toate astea ne transferă stare de bine şi ne simţim mai relaxaţi? (aşa se consideră, că un minut de râs ar echivala cu 45 minute relaxare). Pentru că este aşa cum se spune, râsul este foarte sănătos, acţiunea de a râde presupune antrenarea mai multor muşchi, dintre care cei abdominali sunt cei mai activi, astfel că, prin contracţii succesive, se grăbeşte producerea de sucuri gastrice atât de necesare digestiei. Nu degeaba se spune că persoanele mohorâte, care uită să ia „pilula” zilnică de râs, au de obicei probleme de sănătate, legate în principal de digestie, apoi la nivel cardiac. Râsul presupune şi o eliminare de toxine din corp, deoarece de fiecare dată când râdem, o mare cantitate de oxigen se răspândeşte în sânge. Somn neliniştit, depresii, anxietăţi, tristeţe, durerile…toate au un punct de rezolvare: relaxarea şi detaşarea de problemele cotidiene prin râs, prin bună dispoziţie, căci acestea acţionează asupra hormonilor plăcerii (în termeni de specialitate – endorfine) care, dacă nu sunt activi, pot deveni cauza principală a depresiilor.
Pe lângă toate astea, oriunde în lume persoanele cu simţul umorului au fost tot timpul privite bine şi au reuşit astfel să-şi facă mult mai repede prieteni, să interacţioneze cu ceilalţi. Este, până la urmă, o formă de comunicare foarte eficientă, mai ales atunci când este unul sincer. Metodă de a scăpa o situaţie sau o discuţie care nu te avantajează, din altruism sau din dorinţa a-l influenţa pozitiv pe cel de lângă tine, râsul nu este numai o exprimare a propriului eu, sau dacă este atunci se raportează tot timpul şi la celălalt.

Mihaela Crăciun

Taguri: , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Diete/Sănătate.

1 raspuns la Fructul de aur – koum quat

  1. Paulina a spus:

    pfui, nu-i chiar asa. mai mor si oameni pcfeert sanatosi. marea problema cu gripa asta e ca nu prea se stie exact ce e cu ea si cum ataca. mor mai mult tinerii (de obicei de gripa mor batranii), la unii oameni se manifesta foarte lejer, la altii e extrem de agresiva etc. deci marea problema e ca nu prea se stiu multe. altfel, imi inchipui ca o fi mare tambalau la tv. dar nici chiar de ignorat nu-i. (eu invat treburile astea de la nemti, aici nu-i nici o isterie, dar oamenii sunt un pic ingrijorati. mai ales ca a murit si o femeie de 40 si ceva de ani care nu avea nici o alta boala )

Exprimați-vă opinia

*