Arhiva

Arhiva pentru tagul: alimentaţie

“Curăţenia” de după Paşti

Frumoase sărbători pascale…v-aţi dus…Minunate clipe alături de cei dragi nouă, pace şi voie bună…şi ce bune au fost ouăle roşii, mielul fript, drobul, cozonacul, vinul, toate delicatesele preparate cu această ocazie. Şi totuşi mesele îmbelşugate din ultimele zile nu puteau să nu aibă şi urmări neplăcute, la nivel digestiv. Organismul nostru, obişnuit cu „dieta” postului Paştelui, se resimte după această bruscă trecere la mâncărurile saţioase, specifice sărbătorii Paştelui. Preparatele din tradiţionala carne de miel au fost poate cele mai vânate în această perioadă, dar este cunoscut faptul că sunt greu de digerat, fiind bogate în grăsimi. Aşa că nu e

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum

Detoxifierea organismului

Am văzut un om beat pe stradă, ştiţi cum e…abia se mai putea ţine pe picioare, slăbit şi fără energie, fără chef de viaţă, nici măcar euforica stare de început nu mai persista, un punct de degradare în forfota de paşi ce grăbeau fiecare spre destinaţii proprii…Şi iar îl văd, şi a doua zi, şi a treia…şi tot aşa…numai dezalcoolizarea îl poate ajuta… Oare nu aşa ne simţim de multe ori, lipsiţi de orice vitalitate, şi totuşi nu am băut nimic, poate nici măcar apă…deşi nu strica deloc măcar un pahar cu apă…Când e vorba despre corpul nostru şi starea

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum

Elogiul supei

Omul descoperă focul … mult mai târziu pune o oală deasupra lui, varsă apă şi o lasă să fiarbă. Adaugă apoi legume sau carne şi, mai târziu, ulei…de aici porneşte ideea de supă, ale cărei origini le găsim în bucătăria medievală din nordul Franţei, unde termenul folosit în general pentru „supă” era „potage”, făcând referire la faptul că alimentele erau pregătite într-o oală („pot”). Cum o servesc francezii? Aşază crutoane de pâine pe farfurii şi toarnă deasupra supa fierbinte. Metoda a fost preluată şi de alte popoare, care, în încercarea de a da savoare supei, au adăugat şi alte ingrediente,

Articole | Print | Nici o opinie pana acum

Dieta şi înviorarea de primăvară spun “nu” asteniei

Vorbeam zilele trecute de faptul că primim cu deosebită încântare primăvara. Ieşim dintr-o iarnă friguroasă, anotimpul sedentarismului, cu o alimentaţie bogată în proteine şi grăsimi (la care am avut acces mai uşor), prin urmare avem nevoie de o înviorare cu minerale şi vitamine, de o detoxifiere pe toate planurile, nu doar din punct de vedere alimentar, ci şi fizic şi mental. Durerile de cap, articulare, oboseala, indigestia, răceala frecventă, senzaţia de balonare, de abdomen proeminent, toate acestea apar în urma unei alimentaţii dezordonate, care, la rândul ei, duce efectele mai departe, asupra aspectului fizic şi a stării de indispoziţie, iritabilitate.

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum

Bun gust şi gust bun la masa francezului

Pentru francezi, se ştie, gătitul este într-adevăr un simbol ce le defineşte cultura, Franţa fiind ţara cu cele mai rafinate reţete culinare, cât şi cele mai sănătoase. Şi asta datorită bunului gust, al atenţiei pe care o acordă alimentaţiei. Şi nu e vorba neapărat că mănâncă puţin, că se “înfometează”, nicidecum. Nu acesta este motivul pentru care franţuzoaicele au o talie de invidiat, nu din acest motiv nu se prea aude de accidente cardiovasculare în Franţa. Dimpotrivă, s-ar putea spune că francezul nu se abţine de la nimic, cu atât mai puţin de la preparatele cu grăsimi, unt, carne sau

Articole | Print | Nici o opinie pana acum

Alimentele Fericirii

Există legende despre alimentele afrodiziace. Cumpărătorii de stridii nu se întreabă dacă legenda lor este adevărată. Mitul le ajunge. Plătesc bani grei pentru un capriciu si de fapt cumpără respect pentru egoul în creştere, ceea ce le aduce şi buna dispoziţie. Poate că în pachet, întâmplător, vine inclusa şi excitabilitatea momentană. Dar efectul e psihologic şi nu datorat efectelor biochimice ale substanţelor conţinute în stridii. Există oare alimente ce ne pot modifica cu adevărat starea de spirit? În mod sigur, o alimentaţie greoaie şi dezordonată umple corpul de toxine. Acumularea acestora ne poate provoca oboseală, iritabilitate. Ne vom simţi greoi

Dr. Max | Print | 8 Opinii

Alimentaţia împotriva frigului

În ultima vreme, în ultimele două săptămâni, să zicem, cea mai des auzită replică, folosită de multe ori şi în loc de salut, a fost “Vai, ce frig…”, “E prea frig, nu mai pot” sau ceva în genul ăsta. Şi aşa este, într-adevăr, e o perioadă mult prea rece, mai ales pentru cei care nu încearcă să regleze cumva situaţia, să o îmbunătăţească. Ştim cu toţii că putem să ameliorăm starea noastră de frig, de tremur continuu, fie prin mişcare (deşi sincer, dacă ar fi să ies la o “plimbare” sau la o tură de parc, m-aş alege cel mai

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum

Remedii naturale în unele probleme ale părului

Podoaba capilară are un rol deosebit, în primul rând estetic. E deranjant pentru oricine un păr prea gras, plin de mătreaţă sau care cade excesiv. În caz de alopecie (căderea părului cu tot cu rădăcină) se pot folosi, pentru creşterea părului, în uz extern, frecţii zilnice ale pielii capului cu decoct de rădăcină de lipan (30 gr), urzici (30 gr), lăptuci (30 gr), toate fierte într-un litru de apă timp de 15 minute sau decoct de coada-şoricelului (50 gr la 1 litru de apă), fiert timp de 10 minute. Pentru întărirea părului se recomandă, după spălare, să fie clătit cu

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum

Rolul vitaminei A în organism

Vitamina A, prima din grupa vitaminelor liposolubile, se află de fapt sub două forme: retinolul (A1) şi dehidroretinolul (A2). În plante, ea se află sub formă de provitamină, forma inactivă care se activează în organism prin diferite procese. Acestea sunt carotenii (alfa, delta, beta, dintre care beta-carotenul este cel mai activ). Absorbţia carotenilor este redusă, ceea ce face ca aportul lor să fie de cinci ori mai mare pentru a acoperi doza necesară zilnică. Rolurile acestei vitamine în organism sunt următoarele: – intră în structura pigmenţilor retinei (pigmenţi care ne ajută să vedem luminozitatea redusă, pe vreme de zi etc.);

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum

Calităţile morcovului

Morcovul (Daucus Carota) preferă regiunile uscate sau sărace, mai ales solurile nisipoase-palustre, patria sa de baştină fiind regiunea mediteraneană. Lumina, acidul sicilic, căldura, humusul, oferă morcovului posibilităţi foarte bune de dezvoltare. “Daucus Carota” este cea mai perfectă plantă alimentară, oferită omului, din familia Umbeliferae. Frunzele sale conţin între 6-12% zahăr; în rădăcină mai găsim: pectină, inozită, lecitină, glutamină, fosfatide, iar colorantul său galben a fost numit caroten sau carotină. În concepţia tradiţionalistă chineză, morcovul este privit drept o legumă cu mireasmă dulce şi energie neutră, ce are calităţi diuretice şi digestive; el acţionând benefic asupra plămânilor şi splinei. Morcovul, numit

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum