Arhiva pentru tagul: ardei
Pizza de casă

Reţetă trimisă de Meli şi Zak Ingrediente: Aluat pentru 2 pizza mari 1 kg făină 2 cuburi drojdie (50 g) 450 g apă călduţă 100 ml ulei de măsline Sare Un vârf de zahăr 100 g ciuperci 200 g mozzarella 2 ardei graşi Măsline ceapă Prosciutto, cârnaţi Parmezan ras Roşii tocate, suc de roşii Sare, piper, cimbru Preparare: Se face o maia din apă călduţă şi drojdie dizolvată, în care se pun 2 linguri de făină şi un praf de zahăr, care se incorporează, după ce a stat 15 minute la temperatura camerei, în făina pentru aluat. Se adaugă sare
Iahnie de fasole

Rețetă trimisă de Vali Ingrediente: 300 g fasole albă, uscată 2 cepe mici Un morcov mare Un ardei gras roșu ½ roșie tocată Pătrunjel proaspăt Pastă de roșii, după gust Ulei Sare, piper, paprika Pastă de chili, opțional Preparare: Se înmoaie în prealabil fasolea în apă rece, câteva ore, apoi se clătește și se fierbe fără sare, schimbând de 2-3 ori apa. Separat se toacă mărunt ceapa, ardeiul, roșia, iar morcovul se dă prin răzătoarea mică. Se călesc în ulei, prima dată ceapa cu ardeiul până-și schimbă culoarea, după care se adaugă morcovul și roșia, până se rumenesc toate. Se
Chiftele de soia, de post
Ingrediente: 500 g soia granule 2 cartofi 2 morcovi 1 ceapă ½ ardei capia 50 g pesmet Făină Sare, piper, după gust Pătrunjel verde, tocat Preparare: Soia se fierbe 15 minute. Intre timp se taie ceapa mărunt, cartofii se dau prin răzătoarea mare, morcovii prin răzătoarea mică, ardeiul se taie mărunt. Soia se scurge bine de apă, apoi se omogenizează cu ingredinetele de mai sus, plus făină și pătrunjel. Se formează chiftele care se prăjesc în ulei încins. Se servesc lângă garnitură de orez.
Pesto cu frunze de coriandru
Ingrediente: 500 g frunze coriandru proaspăt 125 g migdale fierte 60 g ceapă roşie tocată 60 ml ulei de măsline ½ linguriţă ardei iute tocat, fără seminţe ½ linguriţă sare Preparare: Cu ajutorul unui robot de bucătărie, se presează împreună coriandru, migdalele, ceapa tocată, ardeiul; se presară puţină sare şi se toarnă în ploaie uleiul de măsline. Acest sos se distribuie în forme pentru gheaţă care se acoperă cu folie de plastic şi se pune la frigider. Când sunt îngheţate se scot şi se pun în congelator într-o pungă sigilată. Se folosesc cuburi din acest sos Pesto, când este nevoie.
Paste cu linte roșie
Ingrediente: 400 g paste 100 g linte roşie, zdrobită 400 ml apă sărată 250 g roşii din conservă 1 ceapă 1 ardei roşu 1 căţel de usturoi 1 lingură margarină 2 linguri ulei 1 lingură pastă de tomate 1 linguriţă busuioc 1 vârf de cuţit sare sare şi piper, după gust Preparare: Se curăţă ardeiul de seminţe şi vinişoare, apoi se toacă mărunt şi se pune la călit într-o cratiţă cu ulei încins, alături de ceapă, tocată şi ea fin. Se zdrobeşte usturoiul şi se adaugă peste ardei şi ceapă, se amestecă bine, apoi se incorporează lintea, roşiile din conservă,
Legume asortate de post
Ingrediente: 400 g cartofi 200 g fasole verde 1 ceapă albă 1 ardei roşu 3 căţei de usturoi, zdrobiţi 200 g varză tocată 250 ml lapte de cocos 1 lingură ulei 1 linguriţă curcuma 2 linguriţe coriandru măcinat 1 linguriţă sare Preparare: Se curăţă cartofii şi se taie fiecare în 4; ardeiul se taie bucăţi mici; fasolea se rupe în 2. Ceapa se taie inele şi se căleşte într-o cratiţă cu ulei fierbinte, se adaugă usturoiul şi curcuma, se amestecă uşor şi se condimentează cu sare şi coriandru. Peste câteva minute se toarnă laptele de cocos şi se incorporează cartofii.
Salată cu ghimbir
Ingrediente: ½ kg ridichi, rase 1 rădăcină ghimbir, tăiat felii subţiri 1 roşie, tocată 2 linguriţe suc de lămâie 1 ardei iute verde frunze proaspete de coriandru sare Preparare: Se sărează ridichile, se pun deoparte 5 minute. Se storc de zeamă. Se adaugă feliile de ghimbir, ardeiul iute şi roşia, frunzele de coriandru şi sucul de lămâie. Se amestecă bine toate ingredientele.
Supă de linte cu roșii
Ingrediente: 200 g linte fiartă 2 cepe 1 ardei gras 1 conservă roșii Sare, piper Ulei de măsline Preparare: Se călesc în ulei ardeiul tăiat mărunt și ceapa tocată, apoi se adaugă lintea fiartă, se omogenizează câteva minute. Se incorporează roșiile din conservă, cu suc cu tot, se zdrobesc puțin cu furculița. Se completează cu apă și se lasă să fiarbă 15 minute, se asezonează cu sare, piper după gust.
Supă de năut, de post
Ingrediente: 200 g năut 2 cepe albe 3-4 roșii 1 cartof 1 morcov 1 ardei iute mic Sare, piper Ulei Preparare: Se lasă la înmuiat năutul în apă rece pentru 12 ore. Apoi se fierbe fără sare, după care se scurge. Se toacă ceapa și se călește în ulei împreună cu ardeiul iute, mărunțit și boabele de năut – fierte, într-o oală. Cartoful se taie rondele, iar morcovul se dă prin răzătoarea mare. Se completează cu apă, se incorporează cartoful, morcovul și roșiile opărite în prealabil și tăiate cuburi. Se fierbe pentru 20 de minute, după care se potrivește la