Arhiva

Arhiva pentru tagul: bicarbonat de sodiu

Chiftele de năut

Ingrediente: 250 g năut boabe 1 linguriţă zahăr un vârf de cuţit praf de copt 5 linguriţă susan un vârf de cuţit coriandru măcinat un vârf de cuţit chili 125 ml ulei 3 linguri făină un vârf de cuţit turmeric 1 linguriţă chimen 1 linguriţă bicarbonat de sodiu 125 g ceapă tocată 5 căţei de usturoi zdrobit 125 g pătrunjel verde tocat sare, piper Preparare: Năutul se spală, se amestecă cu 1 linguriţă bicarbonat de sodiu, se acoperă cu apă şi se lasă la înmuiat 10 ore, apoi se spală şi se scurge, apoi se fierbe 2 ore la foc

Reţete de post | Print | 1 Opinie

Prăjitură cu nucă şi cafea

Ingrediente: 250 g unt 300 ml smântână 100 g nucă mărunţită 180 g zahăr pudră 50 g zahăr brun 120 g făină cu drojdie incorporată 350 g făină albă 2 ouă 2 linguriţe scorţişoară 1 linguriţă bicarbonat de sodiu 1 linguriţă cafea Preparare: Se încinge cuptorul şi se unge o tavă cu unt, apoi se căptuşeşte cu folie de aluminiu. Se face un amestec din nucă, zahăr brun, scorţişoară şi cafea care se păstrează deoparte. Untul şi zahărul se omogenizează bine cu mixerul, se adaugă ouăle, amestecând mereu, se incorporează smântâna, apoi făina albă şi cea cu drojdie, bicarbonatul, se

Deserturi, Prăjituri | Print | Nici o opinie pana acum

Spanac cu smântână dulce

Ingrediente: 1 kg spanac 5 g bicarbonat de sodiu 50 g unt 40 g făină 250-300 ml lapte 100 ml smântână dulce Preparare: Spanacul curăţat se pune la fiert în apă clocotită. Se adaugă în apa bicarbonatul de sodiu, astfel spanacul îşi păstrează culoarea. După 10-12 minute, spanacul se scurge de apă şi se macină sau se sfarmă prin sită. Se face un rântaş din unt şi făină, se adaugă spanacul şi apoi laptele. Se amestecă bine şi se lasă la fiert. Se pune sare după gust. La servire se poate adăuga smântână sau frişcă (laptele se poate înlocui cu

Mâncăruri cu legume, Reţeta zilei | Print | 2 Opinii

Kebab persan

Rețetă trimisă de Meli și Zak Ingrediente: 50% pulpă de porc, cu grăsime 30% carne mânzat (antricot) 20% carne de porc (ceafă) Puțin bicarbonat de sodiu alimentar Sare, piper, zarciube pudră Roșii pentru frigărui – jumătăți 5-6 fire ceapă verde 4-5 legături pătrunjel 3-4 lămâi Preparare: Se toacă cărnurile de 3-4 ori, apoi se combină și se omogenizează, se condimentează cu sare, piper, zarciube, se adaugă un strop de bicarbonat de sodiu după care se pune vasul, închis ermetic, la rece pentru 24 de ore. Carnea se modelează pe țepușe în lung, după care se aplatizează puțin cu degetele și

Aperitive, Aperitive cu carne, Carne de porc, Mâncăruri cu carne, Reţete cu poze | Print | Nici o opinie pana acum

Brioşe cu glazură de ciocolată şi alune

11 mai – În 1960 moare unul dintre cei mai cunoscuți filantropi din lume, John D. Rockefeller Jr., mezinul familiei de industriași în petrol-bancheri, implicat în afacerile tatălui, la maturitate. In timpul Marii Depresiuni – a reușit să dezvolte afacerile, fiind singurul finanțator al unui complex de 14 clădiri din centrul Manhattan-ului –a devenit astfel cel mai mare acționar din NY City. Printre acțiunile filantropice din afara granițelor SUA ar fi – donarea unor sume substanțiale pentru reabilitarea unor clădiri importante din Franța, prin anii 20, precum Catedrala Rheims, Château de Versailles pentru care a fost recompensat cu Marea Cruce

Deserturi, Reţeta zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Ful (bob)

18 februarie – în această zi, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Agapit, episcopul cetăţii Sinau, mărturisitorul şi făcătorul de minuni.Acest sfânt a trăit pe vremea lui Diocleţian şi Maximian şi era de fel din Capadocia, fiu de părinţi creştini. Pe când era încă tânăr cu vârsta, s-a dus la mănăstirea de acolo, în care se afla ca la o mie de monahi. De la aceia culegând felurite bunătăţi, precum strânge albina din felurite flori, a ajuns un încercat lucrător al poruncilor Domnului, şi şi-a topit trupul cu postul şi cu privegherea şi cu înfrânarea de la toate. Pentru aceasta era iubit

Mâncăruri cu legume, Reţete de post | Print | Nici o opinie pana acum

Prăjituri cu bicarbonat de sodiu

Dacă stingeți bicarbonatul de sodiu în puțin oțet nu i se va simți gustul în prăjituri.

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Brioşe

30 noiembrie – 1224: Regele Ungariei Andrei al II-lea întăreşte privilegiul dat de înaintaşul său Geza al II-lea populaţiei săseşti din Transilvania. Acest act, azi pierdut, este cunoscut sub numele de Andreanum. Regiunea colonizată de aceştia, cuprinsă între Oraştie şi Baraolt, inclusiv ţinutul locuit de secui, se organizează ca un teritoriu autonom cu numeroase privilegii, în schimbul unor obligaţii financiare şi militare faţă de regele ungar; cu acest prilej li s-a asigurat dreptul de a folosi, liberi de orice obligaţie, “pădurea românilor şi a pecenegilor” 1858: Americanul John Landis Mason a patentat borcanul cu ghivent, cunoscut sub numele de “Borcanul

Deserturi, Reţeta zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Plăcintă cu stafide (Republica Moldova)

În 27 august 1910 s-a născut celebra misionară de origine albaneză: Maica Tereza (Agnes Gongea Boiagiu), laureată a Premiului Nobel pentru Pace, dar şi filosoful german „idealist” Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770), autor al lucrărilor „Fenomenologia spiritului” şi „Bazele filozofiei dreptului”. 27 august este şi Ziua Independenţei în Moldova, ţară care în 1989 a decis trecerea la alfabetul latin, precum şi oficializarea limbii române. Şi pentru că tot veni vorba, astăzi v-am pregătit o plăcintă moldovenească. Ingrediente: 500 g făină 100 ml lapte 150 g smântână 6 ouă 200 g zahăr 1 linguriţă bicarbonat sare Preparare: Ouăle se sparg într-un

Bucătăria moldovenească, Clătite / Plăcinte, Reţeta zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Plăcintă de banane cu mirodenii

26 august este ziua lui Apollinaire (!), autorul volumelor „Calligrammes” (1918) şi „Alcools” (1913), pionier al suprarealismului, înmormântat alături de alte nume mari ale culturii, în cimitirul „Père Lachaise” din Paris. Tot în 26 august, dar acum 220 de ani, în 1789, a fost proclamată la Versailles, „Declarația drepturilor omului si ale cetăţeanului”. Ingrediente: 100-150 g unt 200 g zahăr 1 ou 3 banane zdrobite 50 ml lapte 1 lingură esenţă de vanilie 530 g făină 1-2 linguriţe praf de copt un vârf de cuţit bicarbonat 1 linguriţă scorţişoară un vârf de cuţit cuişoare un vârf de cuţit nucşoară sare

Clătite / Plăcinte, Deserturi, Reţeta zilei | Print | Nici o opinie pana acum