Arhiva

Arhiva pentru tagul: foc

Flinstones şi o porţie de pop-corn

Cinema şi o pungă de pop-corn; parcă şi în „Flinstones” am văzut imaginea asta. Într-adevăr, floricelele de porumb nu sunt tocmai o invenţie a modernităţii, ci au în spate o istorie de milenii, în America. Aici, pe actualul teritoriu al Mexicului, acum aproape 6 mii de ani, aztecii practicau chiar şi un joc al pop-cornului. Mai întâi se încălzeau pietre pe foc, apoi, deasupra lor, erau aruncate boabe de porumb care, din cauza căldurii explodau şi săreau. Jocul consta în prinderea lor şi necesita mai multe abilităţi, printre care viteza de reacţie şi atenţia. Destul de dificil, nu? Mai trebuie

Articole | Print | 2 Opinii

Orez pufos?

Fierbeţi orezul şi, cu 10 minute înainte de a-l lua de pe foc, adăugaţi 100-200 ml lapte. Această „tehnică” îl va „frăgezi” şi îi va îmbunătăţi considerabil… savoarea.

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Nu mai dă oala în foc

Atunci când supa din oală începe să clocotească, pentru ca aceasta să nu se reverse, se ung marginile oalei cu puţin ulei. Acest lucru va împiedica supa să dea în foc şi o va lăsa să clocotească „liniştită” .

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Vinul în mâncare

Vinul dă un gust foarte bun mâncărurilor, mai ales fripturilor, tocanelor, sosurilor, dar este bine de ştiut că el trebuie adăugat la final, după ce se ia vasul de pe foc şi nu în timpul fierberii, deoarece îşi pierde aroma.

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Fiertul ouălor

2 trucuri de care puteţi să ţineţi cont atunci vreţi ouă fierte: 1 – dacă doriţi gălbenuşul mai tare şi albuşul mai moale, fierbeţi oul la foc mic; 2 – dacă doriţi ca albuşul să fie mai tare, atunci fierbeţi oul la foc iute.

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Sos cu smântână

Dacă preparaţi sos cu smântână, nu îl fierbeţi direct pe foc şi în niciun caz la foc mare: se va „închega”! Mai bine aşezaţi vasul deasupra aburilor şi preparaţi-l la bain marie. Nu uitaţi nici să amestecaţi mereu cu lingura de lemn!

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Sfântul Ilie, sub semnul focului divin

De Sfântul Ilie ştim din cărţile bisericeşti, din slujbele de la biserică, din datinile păstrate încă… Este, mai întâi de toate, o figură emblematică pentru creştinism, unul dintre cei mai înverşunaţi apărători ai bunei credinţe în Dumnezeu. Sărbătoarea creştină sărbătorită an de an pe 20 iulie aduce aminte de ridicarea la cer a Sfântului Ilie, zis Tesviteanul (de la cetatea Tesve, unde locuia acesta). Născut în Israel, pe vremea regelui Ahab, Sfântul Prooroc Ilie se dovedeşte a fi încă de pe atunci însemnat, astfel: la naşterea sa, tatăl său ar fi văzut oameni îmbrăcaţi în alb care îi înveleau pruncul

Articole | Print | Nici o opinie pana acum

Mierea zaharisită

Mierea zaharisită din borcan nu este nu caz pierdut, aşa că nu se aruncă, ci se pune borcanul într-un vas cu apă şi se fierbe la foc mic, până se topeşte mierea, amestecând mereu cu o linguriţă.

Sfatul zilei | Print | 2 Opinii

Vinete coapte

Coaceţi vinete pentru zacuscă sau pentru salată? Oricum ar fi, acestea nu trebuie să se amărască, iar pentru aceasta se prăjesc la foc iute.

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Cum să nu dea laptele în foc

De câte ori vi se întâmplă să puneţi laptele la fiert şi să dea în foc, mult prea repede, aragazul trebuie iarăşi curăţat…Nimic mai simplu decât să puneţi o linguriţă în vasul în care fierbe laptele, acest lucru îi va încetini procesul de fierbere, astfel că puteţi evita incidentul.

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum