Arhiva

Arhiva pentru tagul: ghimbir

Ghimbirul – drumul către o sănătate de invidiat

Este rizomul plantei erbacee Zingiber officinale, din familia Zingiberaceae, din care mai fac parte turmericul, cardamomul și galangal, se aseamănă cu hreanul. Botanistul englez, William Roscoe (1753-1831) i-a dat această denumire într-o publicație. Este cultivat de atâta timp încât originile sale sunt destul de incerte, în China, India – ajunge în vest acum 2000 de ani. Prin secolele 13-14, un kilogram de ghimbir valora cât o oaie și era deseori folosit ca monedă de schimb. Gimbirul proaspăt și cel uscat erau considerate ca provenind de la două plante, în consecință, în China purtau două denumiri – Gan-jiang și sheng-jiang. Rădăcina

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum

Plăcintă cu tofu

Ingrediente: 400 g miez de dovleac, din conservă 300 g tofu moale 1 aluat pentru plăcinte 150 g zahăr 1 linguriţă scorţişoară ½ linguriţă ghimbir măcinat 1 vârf de cuţit pudră de usturoi ½ linguriţă sare Preparare: Se încălzeşte cuptorul în prealabil. În acest timp, miezul de dovleac se presează piure, împreună cu zahărul, la care se adaugă apoi sarea, usturoiul, ghimbirul şi scorţişoara. Se omgenizează bine şi se lasă puţin deoparte. Tofu se pisează piure cu ajutorul mixerului, apoi se incorporează în amestecul de mai sus. Într-o tavă pudrată cu puţină făină se aşază aluatul de plăcintă, se toarnă

Aluaturi, Aperitive, Aperitive cu legume, Clătite / Plăcinte, Mâncăruri cu legume, Pâine şi patiserie, Reţeta săptămânii, Reţeta zilei, Reţete de post | Print | Nici o opinie pana acum

Salată cu ghimbir

Ingrediente: ½ kg ridichi, rase 1 rădăcină ghimbir, tăiat felii subţiri 1 roşie, tocată 2 linguriţe suc de lămâie 1 ardei iute verde frunze proaspete de coriandru sare Preparare: Se sărează ridichile, se pun deoparte 5 minute. Se storc de zeamă. Se adaugă feliile de ghimbir, ardeiul iute şi roşia, frunzele de coriandru şi sucul de lămâie. Se amestecă bine toate ingredientele.

Reţeta săptămânii, Reţeta zilei, Reţete de post, Salate, Salate cu legume | Print | Nici o opinie pana acum

Tofu thailandez

Ingrediente: 5 linguriţe nucă de cocos rasă seminţe de susan 400 g tofu tăiat cuburi 1 linguriţă rădăcină de ghimbir tocat 5 linguri unt de arahide 1 ceaşcă ceapă verde, tocată 1 linguriţă sos de soia 5 linguriţe ulei de măsline Preparare: Se încinge uleiul şi se căleşte ceapa. Se adaugă tofu tăiat cuburi şi se lasă câteva minute la foc mic. Se adaugă sosul de soia, apoi, după 3 minute, ghimbirul şi untul de arahide. Se amestecă uşor, ca să nu se zdrobească. Se ia de pe foc. Se adaugă nuca de cocos, se amestecă, iar la final, se

Aperitive, Aperitive cu brânză, Aperitive cu legume, Bucătăria thailandeză, Reţeta zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Salată de ton

Ingrediente: 1 linguriţă sare 3 linguriţe suc de lămâie 3 linguriţă coajă rasă de lămâie 1 cană alune 1 linguriţă praf de usturoi 1 linguriţă pudră de chili nucă de cocos salată verde 1 cană ton tocat 1 cană carne de porc tocată coriandru 3 linguriţe rădăcină de ghimbir tocat 3 linguriţe ceapă tocată Preparare: Se prăjesc alunele şi nuca de cocos. Într-o tigaie, fără ulei, se căleşte carnea de porc, apoi se scoate pe o farfurie şi se amestecă bine cu tonul. Se condimentează cu praf de usturoi, sare şi suc de lămâie. Se amestecă bine, apoi se adaugă

Aperitive, Aperitive cu peşte, Bucătăria thailandeză, Mâncăruri cu carne, Peşte, Reţeta zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Varză dulce cu susan, în stil oriental

Ingrediente: 5 linguriţe sos de soia 3 linguriţe miere 3 linguriţe semințe de susan prăjite 3 linguriţe unt 1 ceapă tocată 5 ceşti varză tocată un vârf de cuţit ghimbir pudră sare, piper Preparare: Se încinge unt în tigaie. Se adaugă ceapa şi susanul şi se călesc puţin. Se amestecă cu varza tocată mărunt şi se mai lasă 5 minute până aceasta se înmoaie. Separat, se amestecă sosul de soia cu mierea. Se condimentează cu ghimbir şi se toarnă peste amestecul de varză. După 3 minute, se ia de pe foc şi se decoreză cu verdeaţă.

Bucătăria arabă, Mâncăruri cu legume, Reţeta zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Pui cu unt topit

Ingrediente: 1 pui întreg 2 roşii zdrobite în blender 2 cepe, tocate 1 lingură amestec de ghimbir şi usturoi 15 nuci caju zdrobite 2 linguri unt 3 linguri smântână 1 linguriţă boia iute ulei pentru prăjit sare Pentru marinată: 1 lingură garam masala (usturoi, scorţişoară, etc.) 2 linguri suc de lămâie ½ linguriţă chimen 5 linguri iaurt Preparare: Se marinează o oră carnea de pui, după care se prăjeşte 10 minute în ulei încins şi se pune deoparte. Se căleşte ceapa cu ghimbirul şi usturoiul. Se adaugă nucile caju, boia, pasta de tomate şi se mai prăjeşte încă 10 minute.

Bucătăria indiană, Mâncăruri cu carne, Reţeta zilei, Reţete | Print | Nici o opinie pana acum

Orez cu ghimbir şi cocos

Ingrediente: 1 ceaşcă apă 1 linguriţă ghimbir tocat 1 cană lapte de nucă de cocos 1 cană orez cu bob lung Preparare: Se amestecă laptele de nucă de cocos, apa şi ghimbirul. Se dau în clocot. Se adaugă orezul şi se fierbe, cu capac, o jumătate de oră, la foc mijlociu. Se ia de pe foc şi se lasă puţin să se răcească. Se amestecă cu o furculiţă, ca să nu se lipească.

Bucătăria thailandeză, Garnituri, Mâncăruri cu legume, Reţeta zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Sos thailandez

Ingrediente: 1 ceaşcă apă 1 ceaşcă oţet 1 ceaşcă zahăr 1 linguriţă ghimbir, măcinat 1 vârf de cuţit usturoi, zdrobit 1 linguriţă ardei iute tocat 1 linguriţă pastă de tomate 1 linguriţă amidon Preparare: Se dă apa şi oţetul în clocot, apoi se adaugă zahărul, ardeiul iute tocat, usturoiul, ghimbirul şi pasta de tomate. Se fierbe totul câteva minute, la foc mic, pentru ca o parte din lichid să se evapore. Apoi se adaugă amidonul, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească. Până la folosire, recomandăm păstrarea sosului în frigider.

Bucătăria thailandeză, Reţeta săptămânii, Reţeta zilei, Sosuri | Print | Nici o opinie pana acum

Mâncare de nucă de cocos

Ingrediente: câteva felii de lămâie 1 ceaşcă arahide, prăjite, fără sare 1 vârf de cuţit boia iute 1 lingură ghimbir, tocat 1 căţel de usturoi, zdrobit 1 linguriţă sos de peşte 1 legătură busuioc 1 ceaşcă nucă de cocos 1 ceaşcă carne de crevete Preparare: Se prăjeşte nuca de cocos la foc mediu, amestecând mereu, fără ulei. Când se rumeneşte, se ia de pe foc şi se amestecă cu carnea de crevete măcinată. Se blendează împreună, se adaugă arahidele tocate, ghimbirul şi usturoiul. Se condimentează cu boia iute şi sos de peşte. Se aşază câte o frunză de spanac sau

Aperitive, Aperitive cu legume, Bucătăria thailandeză, Mâncăruri cu legume, Reţeta zilei | Print | Nici o opinie pana acum