Arhiva

Arhiva pentru tagul: legume

1 lingură de istorie în supa de cartofi

(complexitate: redusă timp de preparare: câteva zeci de mii de ani) Ingrediente: 1 kg cartofi 3 cepe 2-3 morcovi 70 g unt 50 ml ulei 50 g pătrunjel verde tocat 1 foaie dafin sare, piper Preparare: Se curăţă legumele, se înăbuşă, se adaugă, se taie, se condimentează, se garnisesc, se servesc… Toată lumea ştie reţeta de supă de cartofi, una dintre cele mai simple din lume, dar puţini dintre noi ne luăm răgazul să o gustăm şi altfel, nu doar cu papilele gustative. Nu, nu este la mijloc nicio descoperire şi niciun aforism pretenţios, ci doar o lingură de istorie

Articole | Print | Nici o opinie pana acum

Paste cu pui şi legume

Ingrediente: 3 bucăţi piept de pui 300 g paste rotini 250 g amestec de legume congelate 3 linguriţe ulei de măsline un vârf de cuţit sare un vârf de cuţit piper Preparare: Se taie carnea felii. Se aşază pe o tavă unsă şi se coace în cuptorul încins o jumătate de oră sau mai mult. Se pune apă cu sare la fiert, în care se fierb pastele al dente, 5 minute. Se adaugă legumele, se mai fierb încă pe atât, apoi se scurg. Carnea se taie cuburi şi se amestecă cu pastele şi legumele. Salata obţinută se stropeşte cu ulei

Pizza şi paste, Reţeta săptămânii, Reţeta zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Alimentaţia sănătoasă în perioada sărbătorilor

Acum, mai mult decât oricând, dorim să atragem atenţia asupra pericolelor în urma exceselor alimentare din preajma sărbătorilor. E de prisos să spunem că aceste excese sunt dăunătoare, că tot consumul de grăsimi pe care îl facem poate destabiliza echilibrul şi aşa precar, în cele mai multe cazuri, al organismului. Nu încercăm să vă îndepărtăm de toate bunătăţile şi să dăm sfaturi pe care să nu le respectaţi – ci doar nişte repere de alimentaţie sănătoasă – în faţa atâtor tentaţii – greu de refuzat. Ideal ar fi să existe un echilibru între consumul de cereale, legume, fructe, carne şi

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum

“Curăţenia” de după Paşti

Frumoase sărbători pascale…v-aţi dus…Minunate clipe alături de cei dragi nouă, pace şi voie bună…şi ce bune au fost ouăle roşii, mielul fript, drobul, cozonacul, vinul, toate delicatesele preparate cu această ocazie. Şi totuşi mesele îmbelşugate din ultimele zile nu puteau să nu aibă şi urmări neplăcute, la nivel digestiv. Organismul nostru, obişnuit cu „dieta” postului Paştelui, se resimte după această bruscă trecere la mâncărurile saţioase, specifice sărbătorii Paştelui. Preparatele din tradiţionala carne de miel au fost poate cele mai vânate în această perioadă, dar este cunoscut faptul că sunt greu de digerat, fiind bogate în grăsimi. Aşa că nu e

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum

Supă Egusi cu peşte

27 aprilie este Ziua Libertăţii în Africa de Sud, Ziua Independenţei în Togo şi în Sierra Leone. Aceasta din urmă a fost descoperită de portughezi în anul 1536 şi este independentă din 1961. Se spune că pe când se apropiau de coastele acestor meleaguri, portughezii conduşi de Pedro da Cintra au auzit răgete de lei care păreau că vin din munţi. Aşa se explică provenienţa numelui acestei ţări africane, la estul Oceanului Atlantic: „Muntele Leului”. Ei bine, din Sierra Leone vă vom surprinde astăzi cu o supă puţin ciudată pentru gusturile noastre, dar aromată, consistentă şi gustoasă. Şi dacă tot

Peşte, Reţeta zilei, Supe / Ciorbe cu carne, Supe, ciorbe, borşuri | Print | Nici o opinie pana acum

Supă de năut cu varză creaţă (de post)

14 aprilie a însemnat apariţia „Tribunei” (publicaţie politică şi culturală, Sibiu, 1884) şi urcarea lui Ştefan cel Mare, la tronul Moldovei (1457). Titanicul a lovit aisbergul într-o zi de 14 aprilie (1912), la 47 de ani de la moartea lui Abraham Lincoln (1865) şi cu 23 de ani înainte de moartea scriitoarei franceze, Simone de Beauvoir. Ingrediente: 300 g năut fiert 1 căpăţână varză creaţă 2 morcovi, tăiaţi cuburi 1 ceapă, tocată mărunt 4 căţei de usturoi, zdrobiţi 2 foi dafin ½ linguriţă boia ½ linguriţă busuioc verde tocat 2 L supă de legume 1 linguriţă chimen măcinat 1 vârf

Reţeta zilei, Reţete de post, Supe / Ciorbe cu legume, Supe, ciorbe, borşuri | Print | 2 Opinii

Supă de cuşcuş cu legume

Ingrediente: 1,7 L supă de legume 200 g cuşcuş câteva bucheţele de conopidă, tăiate pe jumătate câteva bucheţele de broccoli, tăiate în 2 4 fire ceapă verde, tocate fin 1 roşie, decojită şi tocată mărunt 3 linguri ulei de măsline ½ linguriţă boia Preparare: Se toarnă supa de legume într-o oală şi se presară boiaua şi uleiul de măsline. Când începe să dea în clocot, se dă vasul deoparte şi se incorporează cuşcuşul, iar după câteva minute se adaugă broccoli şi conopida. Se amestecă şi se lasă puţin la foc mic, după care supa se toarnă în boluri şi se

Reţete de post, Supe / Ciorbe cu legume, Supe, ciorbe, borşuri | Print | Nici o opinie pana acum

Elogiul supei

Omul descoperă focul … mult mai târziu pune o oală deasupra lui, varsă apă şi o lasă să fiarbă. Adaugă apoi legume sau carne şi, mai târziu, ulei…de aici porneşte ideea de supă, ale cărei origini le găsim în bucătăria medievală din nordul Franţei, unde termenul folosit în general pentru „supă” era „potage”, făcând referire la faptul că alimentele erau pregătite într-o oală („pot”). Cum o servesc francezii? Aşază crutoane de pâine pe farfurii şi toarnă deasupra supa fierbinte. Metoda a fost preluată şi de alte popoare, care, în încercarea de a da savoare supei, au adăugat şi alte ingrediente,

Articole | Print | Nici o opinie pana acum

Tocană de legume cu tofu

Ingrediente: 500 ml lapte de soia 150 ml supă de legume 200 g tofu, tăiat cuburi 150 g mazăre boabe 3 morcovi 1 ceapă albă 1 castravete, tăiat cuburi 1 căţel de usturoi, mărunţit 1 lingură ulei vegetal 1 lingură curry 1 lingură făină de porumb 1 bucheţel de pătrunjel, tocat mărunt sare şi piper, după gust Preparare: Se toacă ceapa mărunt, după care se pune la călit într-o tigaie cu ulei încins. În acest timp se curăţă morcovii şi se taie rondele, se pun peste ceapă, se omogenizează bine şi se lasă la prăjit. Se adaugă usturoiul, castravetele tocat

Mâncăruri cu legume, Reţete de post | Print | Nici o opinie pana acum

Bun gust şi gust bun la masa francezului

Pentru francezi, se ştie, gătitul este într-adevăr un simbol ce le defineşte cultura, Franţa fiind ţara cu cele mai rafinate reţete culinare, cât şi cele mai sănătoase. Şi asta datorită bunului gust, al atenţiei pe care o acordă alimentaţiei. Şi nu e vorba neapărat că mănâncă puţin, că se “înfometează”, nicidecum. Nu acesta este motivul pentru care franţuzoaicele au o talie de invidiat, nu din acest motiv nu se prea aude de accidente cardiovasculare în Franţa. Dimpotrivă, s-ar putea spune că francezul nu se abţine de la nimic, cu atât mai puţin de la preparatele cu grăsimi, unt, carne sau

Articole | Print | Nici o opinie pana acum