Arhiva

Arhiva pentru tagul: mâncare

Leuşteanul-condiment şi tratament

Leuşteanul sau Levisticum officinale, din familia pătrunjelului, este o plantă perenă mediteraneană, foarte des întâlnită în bucătăria românească, unde se folosesc atât frunzele acesteia, cât şi seminţele sau rădăcina. Datorită faptului că se cultivă cu uşurinţă, leuşteanul este aproape nelipsit din grădinile cu zarzavat, având în vedere că odată cultivat, el trăieşte în jur de 7 ani, aşa că nu e nevoie să fie plantat în fiecare an. Datând încă din antichitate, era foarte apreciat în bucătăria romană, prin aroma plăcută pe care o oferă mâncărurilor de cartofi, sosurilor de roşii, supelor sau marinatelor. Tot de pe atunci s-a observat

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum

Mărarul – utilizări culinare

Mărarul proaspăt se potriveşte bine cu preparatele din fructe de mare, sosurile cremoase şi legume precum morcovul, castravetele şi cartoful. Se adaugă în mâncare mai spre sfârşit pentru a nu-şi pierde din aromă prin fierbere. Frunzele uscate de mărar nu sunt atât de aromate precum cele proaspete. Se mai combină bine cu busuiocul, usturoiul, capere, ridichi, muştar şi pătrunjel.

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Pentru a elimina excesul de grăsime din mâncăruri

Pentru a elimina excesul de grăsime din mâncăruri, în timpul preparării acestora introduceți o felie de pâine în oală, grăsimea se va aduna în pâine.

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Cafea aromată mult timp

Împătimiţii ştiu că o cafea fără aromă este ca o mâncare fără sare, aşa că ei ne recomandă păstrarea ei în recipientele iniţiale, în frigider!

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Vinul în mâncare

Vinul dă un gust foarte bun mâncărurilor, mai ales fripturilor, tocanelor, sosurilor, dar este bine de ştiut că el trebuie adăugat la final, după ce se ia vasul de pe foc şi nu în timpul fierberii, deoarece îşi pierde aroma.

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Ceapă crocantă

Dacă preferaţi ceapa crocantă în mâncare, vă sfătuim ca, după ce aţi feliat-o frumos, să o acoperiţi cu apă rece (eventual, nişte gheaţă cu strică), apoi o scurgeţi bine şi o puneţi într-un vas cu ulei fierbinte, la călit.

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Cum salvăm mâncarea afumată

Dacă aţi uitat oala cu mâncare pe foc şi aceasta s-a afumat, nu este totul pierdut, vărsaţi conţinutul oalei, fără polonic, lingură sau alte ustensile, doar vărsaţi mâncarea într-un alt vas curat şi continuaţi fierberea. Mâncarea deja prinsă pe fundul oalei va rămâne acolo, vă rămâne doar să aveţi răbdare la spălatul vaselor.

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Roşii fără pieliţe

Roşiile pentru salată, sosuri sau folosite la alte mâncăruri sunt de obicei preferate fără pieliţe…iar dacă metoda de a opări roşiile înainte de a se curăţa de pieliţe nu vi se pare prea potrivită, deoarece se înmoaie roşiile, încercaţi atunci alta: crestaţi roşia la vârf, o înfigeţi în furculiţă, apoi o pârliţi la flacăra aragazului; nu se înmoaie şi se jupoaie foarte uşor.

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Găluşte de griş pufoase

Gătiţi cu griş? Înainte de a-l folosi puneţi-l la înmuiat în lapte sau în apă, 30 de minute. În acest fel mâncarea dumneavoastră va fi mult mai pufoasă şi se va umfla mai bine.

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Bulion în mâncare

Gătiţi cu bulion? Foarte bine, dar nu-l incorporaţi în mâncare decât după primul clocot! În caz contrar, mâncarea se va închide la culoare, iar celelalte ingrediente se vor întări.

Sfatul zilei | Print | Nici o opinie pana acum