Arhiva

Arhiva pentru tagul: medic

Ţelina-planta sfântă a grecilor

Cunoscută… de când lumea, ţelina nu este totuşi o plantă de trecut cu vederea. Puternic mirositoare, după cum o spune şi denumirea sa ştiinţifică „apium graveolens” ( gravis- „puternic” şi olens- „mirositor”), ţelina a fost cultivată încă din antichitate, în zona Mediteranei, grecii înşişi considerând-o pe atunci o plantă sfântă, drept pentru care ea era semnul victoriei cu care erau încununaţi învingătorii din Nemeea (aşa cum era din dafinul pentru jocurile din Pythia). Şi dacă e să vorbim de superstiţii, planta nu era tot timpul privită sub semnul binelui, ba dimpotrivă, era adesea sinonimă cu ghinionul, cu moartea. Cu toţii

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum

Dieta şi înviorarea de primăvară spun “nu” asteniei

Vorbeam zilele trecute de faptul că primim cu deosebită încântare primăvara. Ieşim dintr-o iarnă friguroasă, anotimpul sedentarismului, cu o alimentaţie bogată în proteine şi grăsimi (la care am avut acces mai uşor), prin urmare avem nevoie de o înviorare cu minerale şi vitamine, de o detoxifiere pe toate planurile, nu doar din punct de vedere alimentar, ci şi fizic şi mental. Durerile de cap, articulare, oboseala, indigestia, răceala frecventă, senzaţia de balonare, de abdomen proeminent, toate acestea apar în urma unei alimentaţii dezordonate, care, la rândul ei, duce efectele mai departe, asupra aspectului fizic şi a stării de indispoziţie, iritabilitate.

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum

Acidul folic este indicat înaintea concepţiei şi în perioada sarcinii

O vitamină mult mediatizată, poate chiar cea mai “cunoscută” din acest punct de vedere este acidul folic. Nici nu e de mirare, dacă ne gândim că el participă la sinteza purinelor în organism (parte componentă a acizilor nucleici prezenţi în toate celulele din organism), la sinteza tiaminei (vitamina B1, al cărui rol în organism va fi relatat în următoarele referate) precum şi la sinteza unor aminoacizi deosebit de importanţi în organismul nostru (cum ar fi serina, metionina). Participă, de asemenea, la biosinteza proteinelor, precum şi în multe alte procese metabolice. Acidul folic este larg răspândit la plante şi animale. Surse

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum

Păducelul vindecă bolile de inimă

Acest mic arbore rezistent, din familia Rozacee, este întâlnit la noi, în zonele de deal, până către munte, mai ales în zonele unde pământul conţine argilă. Păducelul (Crataegus monogyna), datorită proprietăţilor sale terapeutice, mai este numit şi floarea inimii. Nici o altă plantă din lume nu ştie să vindece inima precum el. Grecii obişnuiau să folosească planta drept ornament la nunţi, iar romanii le aşezau în leagănul sugarilor, având credinţa că astfel vor ţine la distanţă spiritele rele. Una din cele mai importante informaţii din istorie este că, din ramurile păducelului a fost împletită cununa de spini care a însângerat

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum

Aloe Vera – planta nemuririi

Este o plantă subtropicală din familia liliaceelor. Există peste 250 de specii de aloe, dar aloe vera (Aloe Barbadensis Miller) este cea mai cunoscută, datorită efectelor sale terapeutice extraordinare, ea fiind considerată un veritabil medicament natural. Numele “Barbadensis Miller” l-a primit după botanistul Miller, care a descris pentru prima dată planta din insulele Barbados, iar denumirea de aloe provine de la “aloeh” (cuvânt arab) ce înseamnă sevă cristalină şi amară. Planta, în comerţ, este cunoscută sub numele de “aloe vera” – Vera (cuvânt latin) înseamnă “adevărat”, denumire ce se datorează efectului său foarte puternic în terapie. Vechii egipteni o numeau

Diete/Sănătate | Print | 1 Opinie

Remedii naturale în unele probleme ale părului

Podoaba capilară are un rol deosebit, în primul rând estetic. E deranjant pentru oricine un păr prea gras, plin de mătreaţă sau care cade excesiv. În caz de alopecie (căderea părului cu tot cu rădăcină) se pot folosi, pentru creşterea părului, în uz extern, frecţii zilnice ale pielii capului cu decoct de rădăcină de lipan (30 gr), urzici (30 gr), lăptuci (30 gr), toate fierte într-un litru de apă timp de 15 minute sau decoct de coada-şoricelului (50 gr la 1 litru de apă), fiert timp de 10 minute. Pentru întărirea părului se recomandă, după spălare, să fie clătit cu

Diete/Sănătate | Print | Nici o opinie pana acum