Arhiva

Arhiva pentru tagul: şofran

Piure de cartofi asezonat cu șofran și nucșoară

Ingrediente: 400 g cartofi 1 ceapă 1 vârf de cuţit şofran 20 linguri lapte 2 linguriţe ulei de măsline 1 linguriţă de curry 1 linguriţă nucşoară sare şi piper Preparare: Cartofii se curăţă, apoi se spală şi se pun la fiert în apă sărată cu şofran cam 30 minute. Între timp, se curăţă ceapa, se toacă şi se căleşte în ulei încins; se presară curry, sare şi piper. Cartofii se scot din apă, se scurg bine şi se pisează până ce se obţine o pastă fină care se amestecă cu lapte fiert; se adaugă sosul cu ceapă, sare şi piper,

Mâncăruri cu legume, Reţeta zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Supă de spanac cu orez

Ingrediente: 500 g legume: pătrunjel, mărar, frunze de coriandru, spanac și cozi de ceapă 100 g orez cu bob lung 100 g mazăre 100 g fasole boabe 100 g linte 3 cepe mari 500 g carne de miel ½ lingură șofran sare și piper după gust ulei Preparare: Se lasă în apă la înmuiat mazărea, fasolea și lintea 5 ore. Se curăță de coajă și se feliază ceapa, după care se călește până prinde culoare. Carnea se taie cubulețe și se călește cu ceapa 7-8 minute, se adaugă mazărea, fasolea, lintea, șofranul, sarea cu piperul în 3 litri de apă

Reţeta zilei, Supe / Ciorbe cu carne, Supe, ciorbe, borşuri | Print | Nici o opinie pana acum

Supă de roşii cu linte

Ingrediente: 2 linguri unt (ghee) ¼ lingură chimen, măcinat 2 ardei iuţi mici, uscaţi, tocaţi ½ linguriţă garam masala 1 căţel de usturoi, tocat mărunt 50 g linte 400 g roşii decojite, tocate şi sucul lor 500 ml supă de legume 1 linguriţă zahăr ½ linguriţă şofran sare Preparare: Se încălzeşte untul (ghee) într-o tigaie mare, se adaugă chimenul, ardeii, garam masala şi usturoiul. Se călesc la foc mic, amestecând continuu. Se adaugă lintea, roşiile şi supa de legume. Se dă totul într-un clocot, se condimentează cu zahăr, şofran şi sare, apoi se fierbe înăbuşit 30 de minute. Se adaugă

Reţeta zilei, Supe / Ciorbe cu legume, Supe, ciorbe, borşuri | Print | Nici o opinie pana acum

Supă de spanac (Palak Ka Shorba)

Ingrediente: 1 lingură ulei de măsline sau unt ¼ chimen 1 ceapă roşie, curăţată, tocată 1 ½ linguriţă ghimbir ¼ boia iute sare 2 căni supă de legume 400 g spanac tocat ¼ gulie ¼ linguriţă şofran Preparare: Se încălzeşte uleiul sau untul (ghee). Se adaugă chimenul şi se amestecă un minut, până ce începe să i se simtă aroma. Se adaugă ceapa, ghimbirul şi gulia. Se fierbe totul 5 minute la foc mediu. Se adaugă pe rând şofranul, boiaua, sarea şi supa de legume. Se acoperă şi se fierbe 20 de minute, până ce gulia se înmoaie. Se adaugă

Reţeta zilei, Supe / Ciorbe cu legume, Supe, ciorbe, borşuri | Print | Nici o opinie pana acum

Naazuk Kabab

Ingrediente: 900 g piept de pui, fără os 4 linguri ulei 4 linguri făină de năut pesmet 6 gălbenuşuri bătute şofran măcinat, înmuiat în puţină apă apă 1 linguriţă oţet 2 linguri pastă de ghimbir şi usturoi 5 ardei iuţi, tocaţi 1 lingură frunze de coriandru verde, tocat 1 linguriţă kasoori methi (fenugrec uscat) 2 linguriţe sare 1 linguriţă piper alb Preparare: Se amestecă oţetul, pasta de usturoi cu ghimbir, ardeii iuţi, coriandru, kasoori methi, şofran, sare şi piper. Se spală şi se scurge carnea de pui, apoi se amestecă bine cu ingredientele enumerate mai sus. Se pune la frigider

Carne de pasăre, Mâncăruri cu carne, Reţeta zilei | Print | 1 Opinie

Piure asezonat

Ingrediente: 400 g cartofi 1 ceapă 1 vârf de cuţit şofran 20 linguri lapte smântânit 2 linguriţe ulei de măsline 1 linguriţă de curry 1 linguriţă nucşoară sare şi piper Preparare: Cartofii se curăţă, apoi se spală şi se pun la fiert în apă sărată cu şofran cam 30 minute. Între timp, se curăţă ceapa, se toacă şi se căleşte în ulei încins; se presară curry, sare şi piper. Cartofii se scot din apă, se scurg bine şi se pisează până ce se obţine o pastă fină care se amestecă în lapte fiert; se adaugă sosul cu ceapă, sare şi

Mâncăruri cu legume, Reţeta săptămânii, Reţeta zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Roşii în sos de iaurt

25 septembrie – Se naște în 1951 celebrul regizor spaniol Pedro Almodovar Caballero, creatorul unor narațiuni complexe, cu tente melodramatice. Cel mai recent film al său este La Piel que Habito, filmările au început pe 23 august și vor dura 11 săptămâni. Ingrediente: 1 kg roşii 250 ml iaurt 2 ardei iuţi, curăţaţi de seminţe şi tocaţi mărunt 6 căţei de usturoi, tocaţi mărunt 2 linguri unt 1 linguriţă ulei vegetal 2 linguriţe seminţe de chimen 1 linguriţă boabe de muştar 1 vârf de cuţit şofran 1 vârf de cuţit boia 1 linguriţă sare Preparare: Se fierbe apă într-o cratiţă.

Mâncăruri cu legume, Reţeta zilei | Print | Nici o opinie pana acum

Supă de roşii cu linte

30 iulie – Se naște în 1894 cel cunoscut sub pseudonimul de Păstorel, Alexandru O. Teodoreanu, avocat și scriitor român, cunoscut epigramist, gurmand și iubitor de vinuri. Cel mai cunoscut roman al său este Hronicul măscăriciului Vălătuc. Pasiunea sa de gurmand şi iubitor de vinuri se baza pe calităţile sale gustative remarcabile. Este îndeobşte cunoscut faptul că Păstorel Teodoreanu era chemat întotdeauna să arbitreze orice dispută în domeniul identificării şi categorisirii degustării produselor obţinute din struguri, adică vinuri şi coniacuri. Versuri scrise când era internat în Dealul Filaretului, la un sanatoriu situat pe Şoseaua Viilor (în Bucureşti). Posibil să fi

Reţeta zilei, Supe / Ciorbe cu legume, Supe, ciorbe, borşuri | Print | Nici o opinie pana acum

Supă de spanac cu orez

19 iunie – sărbătoarea zilei este Juneteenth, cunoscută ca Ziua Libertății sau Ziua Emancipării – o sărbătoare americană ce onorează moștenirea afro-americană, ținută în 36 de state americane, de oamenii de diferite etnii, cu un istoric rasial. Se referă de fapt la abolirea sclaviei din SUA, Texas, 1865. Denumirea este o combinație între June și nineteenth. Tradiția constă în enunțarea în public a Proclamației de Emancipare (1862, Abraham Lincoln) – prin care se reamintește că sclavii au devenit liberi, în plus – au loc evenimente stradale – parade, rodeo, târguri, petreceri în aer liber – pe muzică afro-americană și dansuri.

Reţeta zilei, Supe / Ciorbe cu carne, Supe, ciorbe, borşuri | Print | Nici o opinie pana acum

Conopidă cu coriandru şi nuci caju

6 iunie – 1606, se naște scriitorul francez Pierre Corneille, considerat unul din cei mai importanți dramaturgi ai Franței secolului 17, alături de Molière și Racine. Este considerat fondatorul tragediei clasice franceze, scriind piese de teatru. Capodopera sa, Cidul (Le Cid) se inspiră din legenda Cidului, o figură medievală a Spaniei medievale, s-a bucurat de un real succes, fiind subiectul unor polemici fierbinți asupra normelor și practicii – continuate în Querelle du Cid (cearta Cidului). Alte opere importante: Medeea, Moartea lui Pompei, Oedip, Attila. Un citat din Le Cid – când cucerești fără pericol, triumful este unul fără glorie. Despre

Mâncăruri cu legume, Reţeta zilei | Print | Nici o opinie pana acum